BNR mentine dobanda de politica monetara la 2,5%. Isarescu: Politica monetara e mai tare decat arata. Rata inflatiei va fi scazuta, se va apropia de zero in lunile de vara

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 4, 2018 16:59

BNR mentine dobanda de politica monetara la 2,5%. Isarescu: Politica monetara e mai tare decat arata. Rata inflatiei va fi scazuta, se va apropia de zero in lunile de vara

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, să menţină dobânda de politică monetară la 2,50%, păstrând totodată şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat, în discursul de după şedinţa BNR, ca rata dobânzii trebuie să se apropie de rata inflaţiei (5,41% în luna mai – n.r.), exprimându-şi speranţa ca această unire să se facă mai jos, nu mai sus, acesta fiind şi motivul pentru care s-a insistat să se ia măsuri din timp. 

Guvernatorul BNR a mai arătat că politica monetară e mai tare decat arată, subliniind ca rata lunară a inflaţiei va fi scazută, urmând a se apropia de zero in lunile de vară. Romania va avea în perioada următoare creşteri efective mici de preţuri, a adăugat Isarescu.

„În şedinţa din 4 iulie 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, arată un comunicat al băncii centrale.

Iti recomandam si: BNR: Firmele refuza sa ia credite de la banci din cauza garantiilor si birocratiei

”Întărirea dobânzii de politică monetară nu înseamnă neapărat creşterea ratei de politică monetară. Politicile le care le-am dus sunt politici pe care le-am anunţat. Acestea au făcut ca dobânzile să nu se mai situeze sub rata de politică monetară, ci peste. Avem un mesaj: politica monetară e mai tare decât arată rata de politică monetară în prezent. Iar acest lucru îi ajută şi pe cei cu credite, care cred că sunt dezavantajaţi”, a spus Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei IPC a crescut în aprilie la 5,22 la sută şi în mai la 5,41%, nivelul prognozat. Evoluţia a fost generată de factorii pe partea ofertei, determinante fiind creşterile consistente, peste aşteptări, ale preţurilor combustibililor şi produselor din tutun, potrivit comunicatului BNR.

”Rata lunară a inflaţiei va fi scăzută în perioada următoare, se va apropia de zero în lunile de vară. Vom avea în perioada următoare creşteri efective mici de preţuri. Rata anuală, care consemnează evoluţia preţurilor pe 12 luni, rămâne ridicată pentru că şi în lunile de vară anul trecut, rata lunară a scăzut. Core-ul, inflaţia pe care o putem combate, a coborât sub 3%, e chiar frumos”, a spus guvernatorul.

Isărescu: Dobânzile vor mai creşte, vedem în ce măsură

“Este o uşoară exagerare să creăm un nou ”bau-bau” cu creşterea Robor-ului. Lumea a ieşit cu întârziere în zona euro din perioada dobânzilor foarte scăzute.

Sperăm ca rata inflaţiei şi cu dobânzile în piaţă să se întâlnească la niveluri cât mai scăzute. Probabil că dobânzile vor mai creşte, vedem în ce măsură. Dobânzile reflectă condiţiile din piaţă, inclusiv intrările de capital, pe care nu ai cum să le controlezi.

Comunicatul BNR mai spune indirect, că dacă ne uităm la inflaţie, avem un prim semnal că măsurile luate din timp de BNR şi-au făcut efectul, au atenuat inflaţia pe care o putem combate. Nu avem cum să ne batem cu factori exogeni. Dacă creşte preţul petrolului pe plan internaţional, nu ne putem juca cu dobânda.

Ţara are bani, băncile au bani, dar din x motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creşte, dar nu suficient de rapid. Ţara a ajuns la 27% intermediere bancară, una dintre cele mai scăzute rate din Europa.
Măsurile care au fost evaluate de unii ca fiind prea târzii, iar de alţii premature, noi spunem că s-au luat în timpul necesar. Dozajul a fost bun. O spunem pentru a întări încrederea publicului că ţinem sub control rata inflaţiei şi ea va fi îndreptată în jos”, a adăugat Mugur Isărescu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.