BNR: Prognoza pentru rata anuala a inflatiei, revizuita in jos pe sfarsit de an

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota august 6, 2015 13:16

BNR: Prognoza pentru rata anuala a inflatiei, revizuita in jos pe sfarsit de an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos rata anuala a inflatiei la -0,3% in 2015 si 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in trimestrul unu din 2017.

Scenariul de baza realizat de BNR a luat in calcul informatiile disponibile la 15 iulie, inainte de retrimiterea Codului Fiscal in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, la 17 iulie.

“Rata anuala a inflatiei IPC este anticipata la valori negative pana in mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, pana la sfarsitul anului 2016, intervalului tintei si a reintra in interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual – n.r.) incepand cu trimestrul I din 2017. In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, rata anuala a inflatiei va fi marcata de reducerile succesive ale cotei TVA”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, aprobat marti de Consiliul de Administratie.

Riscurile la adresa proiectiei sunt generate atat de evolutiile mediului extern, cat si de cele in plan intern, in principal de incertitudinile privind politicile economice in perioada urmatoare si relatiile cu institutiile financiare internationale.

Foto: istoriepescurt.ro

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.