BNR le cere bancilor sa restrictioneze creditarea populatiei prin limitarea gradului de indatorare, dupa un model de plafonare practicat inainte de 2007
Economie

BNR: Prognoza pentru rata anuala a inflatiei, revizuita in jos pe sfarsit de an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos rata anuala a inflatiei la -0,3% in 2015 si 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in trimestrul unu din 2017.

Scenariul de baza realizat de BNR a luat in calcul informatiile disponibile la 15 iulie, inainte de retrimiterea Codului Fiscal in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, la 17 iulie.

„Rata anuala a inflatiei IPC este anticipata la valori negative pana in mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, pana la sfarsitul anului 2016, intervalului tintei si a reintra in interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual – n.r.) incepand cu trimestrul I din 2017. In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, rata anuala a inflatiei va fi marcata de reducerile succesive ale cotei TVA”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, aprobat marti de Consiliul de Administratie.

Riscurile la adresa proiectiei sunt generate atat de evolutiile mediului extern, cat si de cele in plan intern, in principal de incertitudinile privind politicile economice in perioada urmatoare si relatiile cu institutiile financiare internationale.

Foto: istoriepescurt.ro

Stiri pe aceeasi tema

Cine a cumparat Auchan Titan din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Scumpiri dupa negocierile cu FMI: Accizele vor fi indexate cu inflatia

Cristiana Petrariu Bota

ANAF poate suspenda activitatea unei firme si pentru diferente mici de bani in plus sau in minus

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult