BNR: Romanii nu mai iau credite in valuta

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota august 26, 2015 11:35

BNR: Romanii nu mai iau credite in valuta

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, cetatenii romani iau din ce in ce mai putine credite in valuta. Valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor a scazut in iulie, fata de iunie, cu 1,3% si cu 0,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Valoarea creditelor in moneda locala a crescut in luna iulie a acestui an fata de luna anterioara. Creditul in lei a crescut cu 0,9%, in timp ce creditul in valuta, exprimat in lei, s-a diminuat cu 1,8%, se mentioneaza intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei.

Cel mai mult a crescut, in perioada mentionata, valoarea creditelor in lei acordate populatiei, cu 3,3%. In privinta creditelor in valuta luate de populatie, finantarile au scazut de la o luna la alta cu 3,9%. Scaderea creditarii in valuta a fost insa cel mai mult influentata de companii. Finantarile in valuta pentru firme s-au redus cu 2,4% in luna iulie fata de luna precedenta.

Valoarea imprumuturilor in moneda straina pentru companii a inregistrat asadar un minus de 12,1% de la an la an. Si in privinta evolutiei anuale, tot populatia a sustinut creditarea in lei, cu un avans de 26,5% al imprumuturilor, in timp ce finantarile pentru companii au urcat cu doar 4,3% in iulie 2015, fata de iulie 2014.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.