2.8 C
România
24 ianuarie 2025
Articole promovate

Boala Alzheimer – Cauze si simptome si diagnosticare

Numarul pacientilor diagnosticati cu diferite afectiuni si boli neurodegenerative la nivel mondial este foarte mare si in continua crestere. In randul afectiunilor tot mai frecvent diagnosticate regasim boala Alzheimer. Este o afectiune care nu dispune la ora actuala de un tratament care sa conduca la vindecarea pacientului.

In acest context diagnosticarea in stadiu incipient a bolii este foarte importanta. O diagnosticare precoce permite medicului specialist sa opteze pentru anumite abordari care sa limiteze efectele negative si consecintele bolii. Din acest motiv vorbim despre posibilitatea ca atat pacientul, cat si apartinatorii acestuia sa aiba parte de o viata cat mai apropiata de cea normala.

Caracteristicile bolii Alzheimer

Boala Alzheimer se regaseste in categoria afectiunilor progresive care in timp conduce la degenerarea celulelor neuronale si in final la moartea celulelor afectate. Conform statisticilor vorbim despre cifre ingrijoratoare ale acestei afectiuni. Aceste statistici indica incidenta a bolii in care la fiecare 3 minute cel putin o persoana este diagnosticata cu aceasta afectiune la nivel global.

Tot aici merita a fi amintit faptul ca Alzheimer este afectiunea cea mai frecventa ca si cauza pentru instalarea dementei. Cunoasterea si intelegerea simptomelor sunt esentiale pentru a putea cunoaste care sunt manifestarile care semnaleaza instalarea bolii. Cele mai frecvente manifestari si in faza incipienta a bolii sunt tulburarile de memorie ocazionale.

Chiar daca in anumite contexte pot fi considerate ca fiind normale, daca odata cu trecerea timpului tulburarile de memorie devin persistente si se agraveaza, ajungandu-se pana la afectarea activitatilor zilnice, avem in vedere un indiciu clar conform careia putem sa ne gandim la boala Alzheimer.

Exista o serie de alte simptome in cazul pacientilor diagnosticati sau suspecti de Alzheimer. Printre acestea avem tulburarile de personalitate precum confuzia sau suspiciunea, tulburari de vorbire, schimbari bruste de dispozitie sau tulburari de gandire. Tot in randul manifestarilor pentru anumiti pacienti pot exista manifestari precum dezorientare in spatiu si timp, sau halucinatii.

Lista simptomelor poate fi completata cu teama obsesiva de anumite persecutii sau vatamari, pierderea interesului la adresa familiei sau a prietenilor, sau manifestari agresive fata de anumite persoane sau obiecte cu care persoana afectata de aceasta boala degenerativa interactioneaza.

De la factori de risc la diagnosticare in boala Alzheimer

Principalul factor de risc asociat cu Alzheimer este varsta. Persoanele care au trecut de 65 de ani pot manifesta cel mai frecvent aceasta boala. Alti factori de risc se refera la aspectul ereditar si la sexul persoanei. Pacientii cu rude de gradul I diagnosticate cu Alzheimer sunt mai predispusi la aceasta afectiune, la fel cum si femeile prezinta un risc mai ridicat decat barbatii.

Nivelul educational si stilul de viata sunt alti factori de risc. Un nivel de educatie ridicat scade riscul, in vreme ce consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa sau diferite afectiuni cronice implica un risc mai mare in dezvoltarea bolii Alzheimer.

Pentru diagnosticarea bolii Alzheimer este necessara programarea intr-un centru medical specializat. Aici sunt folosite abordari de tip evaluare cognitiva, utilizarea markerilor imagistici si evaluarea biologica pentru a stabili un diagnostic cat mai precis.

 

 

Articole asemănătoare

Skechers chic – explorează tendințele și atractivitatea atemporală pentru femei

Ioana Badulescu

Aparatele de spălat cu presiune Karcher

Lucy Ionesco

Arta de a face din casa ta acasa – 3 trucuri pentru confortul tau

Lucy Ionesco