Breaking News

Bogatasii Frantei, tot mai numerosi si mai bogati – Studiu Le Monde

Bogătaşii sunt tot mai numeroşi în Franţa şi tot mai bogaţi. Iată ce reiese dintr-un studiu publicat de Le Monde şi comentat de mai toată presa. Cifrele se bazează pe informaţiile obţinute de la direcţia generală a impozitelor. Ele surprind prin amploarea lor, dar şi prin aparentele lor contradicţii, noteaza RFI in pagina electronica.

Informaţiile sunt cu dublu tăiş : pe de o parte aflăm că în 2013, adică un an după sosirea la putere a preşedintelui socialist François Hollande, numărul celor mai bogaţi francezi – cei care plătesc aşa-zisul « impozit de solidaritate pe avere » – care au părăsit ţara a crescut cu 15 la sută. Cu alte cuvinte, circa 700 de oameni au plecat din Franţa ca să-şi « salveze » averea. In acelaşi timp aflăm însă că în anul următor, 2014 deci, numărul celor care plătesc “impozitul de solidaritate pe avere” s-a mărit cu 18 mii de persoane.

Pe scurt, astăzi există în Franţa peste 331 de mii de oameni care plătesc acest impozit rezervat celor mai înstăriţi cetăţeni, cu 6 la sută mai mulţi decpat cu un an înainte. Valoarea totală a patrimoniului declarat al acestor oameni depăşeşte 476 de miliarde de euro. In medie fiecăruia iar reveni deci un patrimoniu de circa un milion şi jumătate de euro. Valorile lor mobiliare şi imobiliare au câştigat între 8 şi 11 procente anul trecut, ràstimp în care economia franceză, adică PIBul, a crescut cu greu cu doar 0,4 la sută.

Două lucruri explică în esenţă această situaţie: pe de o parte faptul că Bursa din Paris, mai precis principalii indici bursieri de aici, a câştigat circa 20 de procente în 2014. Apoi, cifrele se explică şi prin rezultatele excelente obţinute de servciile de regularizare a veniturilor nedeclarate şi deţinute în străinătate. Reîntoarcerea acestor capitaluri ascunse peste hotare a « umflat » astfel baza celor care plătesc faimosul “impozit de solidaritate pe avere”.

Bogaţii francezi sunt deci tot mai numeroşi, dar şi tot mai bogaţi, mai scrie RFI. O altă dovadă este că impozitul pe care-l plătesc este tot mai mare, la fel ca şi banii pe care-i primesc de la stat înapoi – impozitul de solidaritate pe avere fiind plafonat. Apare, cum notează Libération, un sentiment contradictoriu : « pe de o parte numărul de exilaţi fiscali care părăsesc Franţa e tot mai mare dar cei care rămân costă tot mai scump statul. Cu alte cuvinte, o singură concluzie, aceea că numărul bogaţiilor din Franţa tot creşte. O ultimă dovadă a acestei aserţiuni: reţetele record încasate în 2015 de « impozitul de solidaritate pe avere » : peste 5,5 miliarde de euro.”

Related posts

Marian Vanghelie ramane in inchisoare, a decis Inalta Curte

Lucy Ionesco

De ce a scazut numarul de cazuri noi de coronavirus in Romania. Mahler: Poate urma o explozie de imbolnaviri

Lucy Ionesco

Proteste cu peste 10.000 de oameni in Bucuresti si in tara din cauza modificarilor la Codul de Procedura Penala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult