Boris Johnson a anuntat planul de iesire din izolare care va aplicat de Marea Britanie in urmatoarele doua luni
Breaking NewsExterne

Boris Johnson, o noua infrangere in Parlamentul Marii Britanii. Legislativul a votat pentru amanarea Brexit

Premierul Boris Johnson a suferit o noua infrangere, sambata, in Parlamentul de la Londra. Legislativul a votat un amendament care il obliga pe Boris Johnson sa ceara o noua amanare a Brexitului la Bruxelles. Premierul Marii Britanii a anuntat deja ca nu se va conforma si va incerca sa obtina votul pe acord saptamana viitoare, transmite CNN.

Britanicii vor o noua amanare a Brexitului, dupa ce parlamentarii au votat un amendament in acest sens. Ca urmare, votul pentru noul acord pentru Brexit a fost amanat pana martea viitoare. Imediat dupa anuntarea rezultatului, Boris Johnson a declarat ca nu va cere o noua amanare a Brexitului.

Noile evolutii nu fac decat sa sporeasca incertitudinea in ce priveste viitorul Marii Britanii. Chiar daca Boris Johnson ar putea fi obligat prin lege sa solicite o a doua amanare a divortului de Uniunea Europeana, mai multi lideri europeni, printre care si presedintele Frantei, au respins categoric acest scenariu.

In fata Parlamentului, zeci de mii de britanici cereau, sambata, in strada, ramanerea in Uniunea Europeana si solicita ca acordul pentru Brexit sa fie supus unui nou vot popular.

Deputatul independent Oliver Letwin si colegul laburist Hilary Benn au introdus un amendament care prevede ca decizia finala a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit sa fie luata abia dupa adoptarea legislatiei definitive prevazuta de acest tratat. Presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a admis sambata dimineata dezbaterea amendamentului. Amendamentaul a fost adoptat, in pofida opozitiei ferme a prim-ministrului, ceea ce inseamna ca Guvernul britanic va fi obligat legal sa solicite din nou Uniunii Europene amanarea Brexitului.

Reactia lui Boris Johnson

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui sa ceara Uniunii Europene amanarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Intr-o prima reactie dupa adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat insa ca nu va negocia cu UE nicio noua amanare a Brexitului, dar ca va introduce in parlament legislatia necesara retragerii din UE.

„Nu voi negocia o amanare cu UE, iar legea nu ma obliga sa fac acest lucru. Inca o extindere va afecta aceasta tara”, a declarat Boris Johnson.

Articole asemănătoare

Brexitul si politicile de austeritate au facut din Marea Britanie o tara rasista, sustine un raportor ONU

Ioana Badulescu

Sedinta solemna in Parlament pentru comemorarea Regelui Mihai. Principesa Margareta: Dragi romani, la fel ca si dumneavoastra am pierdut un tata

Ioana Badulescu

Boris Johnson recomanda munca la domiciliu si impune inchiderea barurilor mai devreme: Am ajuns la un punct de cotitura periculos!

Lucy Ionesco