Boris Johnson, primul sau discurs in functia de premier al Marii Britanii: Vom parasi UE pe 31 octombrie. Nu ne vom uita la pericole, ci la oportunitati

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 25, 2019 11:56

Boris Johnson, primul sau discurs in functia de premier al Marii Britanii: Vom parasi UE pe 31 octombrie. Nu ne vom uita la pericole, ci la oportunitati

Boris Jonhson a preluat, miercuri, oficial functia de premier al Marii Britanii in urma unei intrevederi cu Regina Elizabeta a II-a si a sustinut primul sau discurs in noua calitate in fata Downing Street, transmite presa britanica. Johnson si-a inceput mandatul cu o serie de declaratii furtunoase, el afirmand ca Marea Britanie va iesi din UE pe 31 octombrie, fara doar si poate, cu sau fara acord, subliniind ca “nu ne vom uita la pericole, ci la oportunitati”. 

Johnson a laudat „puterea si rabdarea” fostului premier Theresa May si „dorinta ei profunda de a servi publicul”, insa a tinut sa sublinieze ca, in ciuda eforturilor ei, „pesimistii de acasa si din strainatate” vad Marea Britanie ca pe un prizonier „al vechilor argumente din 2016”.

Noul premier de la Londra a mai spus ca este sigur ca Marea Britanie va reusi sa gaseasca o solutie pentru a parasi UE pe 31 octombrie, insa a adaugat: „Nu vom astepta 99 de zile”.

„Poporul britanic s-a saturat sa astepte si a venit vremea sa actionam, sa avem o conducere puternica. Slujba mea este sa va servesc pe voi”, a afirmat Johnson.

Iti recomandam si: Theresa May, ovationata de parlamentarii din Camera Comunelor in ultima zi in care a detinut functia de premier al Marii Britanii

Boris Johnson a afirmat ca va face tot ce poate pentru a gestiona probleme precum asistenta sociala si educatia. El a precizat ca isi va asuma raspunderea acestor probleme in totalitate.

Johnson a declarat ca steagul Marii Britanii reprezinta „libertate, libertatea de exprimare … dreptul de drept si deasupra tuturor, democratia. De aceea vom parasi UE pe 31 octombrie”.

El a afirmat ca alegerea de a parasi UE „este o decizie fundamentala” a poporului britanic, insa precizeaza ca doreste ca cetatenii UE care sunt deja pe teritoriu britanic sa simta ca fac parte din Marea Britanie.

Johnson a transmis UE ca doreste sa ajunga la un acord, insa a precizat ca este dispus sa paraseasca UE fara un acord: „Nu pentru ca ne-am dori un astfel de deznodamant, ci pentru ca este normal sa ne pregatim pentru un astfel de scenariu”.

„Da, vor fi dificultati… insa daca este un lucru care a afectat increderea companiilor este lipsa unor decizii”, a precizat el.

Noul premier britanic a declarat: „Este clar ca exista pesimisti atat acasa, cat si afara, care cred ca dupa trei ani de indecizie ca aceasta tara a devenit prizoniera unor argumente din 2016 si ca nu suntem capabili, in aceasta casa a democratiei, sa onoram un mandat democratic. Asa ca transmit astazi poporului britanic ca acei critici gresesc – cei care se indoiesc, fatalistii, vor gresi din nou”.

„Dupa trei ani de indoieli este timpul sa schimbam abordarea. In ceea ce priveste viitorul de dupa Brexit, este timpul sa nu ne uitam la pericole, ci la oportunitati”, a afirmat Johnson.

„Noi, in acest guvern, vom munci pentru a oferi acestei tari conducerea pe care o merita”, a incheiat Johnson.

Anterior, Boris Johnson a fost la Palatul Buckingham, unde a fost confirmat oficial drept noul premier al Marii Britanii de catre Regina Elisabeta.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.