Premierul Boris Johnson a discutat, duminica, cu cancelarul german Angela Merkel, careia i-a transmis ca in urmatoarele zile vor trebui facute progrese importante in negocierile post-Brexit, pentru a fi acoperite ”lacune semnificative”, transmite BBC.
Cabinetul premierul britanic a transmis, luni, ca Boris Johnson se astepata la mari progrese in perioada urmatoare in ceea ce priveste negocierile post-Brexit.
In discutia cu Angela Merkel, Boris Johnson si-a reiterat convingerea ca ”desi stabilirea unui acord in urmatoarele zile ar fi benefica ambelor parti, Marea Britanie este pregatit sa incheie perioada de tranzitie in termeni similari celor existenti cu Australia”.
”Primul ministru a subliniat ca trebuie sa aiba loc progrese in urmatoarele zile, pentru a acoperi lacunele semnificative, in special cele referitoare la pescuit si asigurarea unor conditii de egalitate, printr-un proces de discutii intensive intre negociatorii sefi”, potrivit unui comunicat al biroului premierului Johnson.
De partea cealalta, ministrul de externe al Irlandei Simon Coveney a sustinut, in urma cu cateva zile, ca Regatul Unit si Uniunea Europeana vor reusi sa convina pana la incheierea perioadei de tranzitie post-Brexit doar un acord ”foarte de baza” privind viitoarea lor relatie si multe elemente ale relatiilor comerciale vor ramane deocamdata nesolutionate.
”Cel mai bun scenariu posibil” va fi ca un acord comercial minimal sa fie incheiat pana la finalul perioadei de tranzitie, pe 31 decembrie, a spus Coveney in fata Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului de la Dublin, relateaza agentia EFE.
”Sunt 11 teme diferite la negocierile privind viitoarea relatie care avanseaza in paralel. Este cat se poate de clar ca, pentru multe dintre acestea, nu vom obtine un acord permanent si complet”, considera seful diplomatiei irlandeze. Prin urmare, ”obiectivul in aceste circumstante este incheierea unui acord comercial minimal”, a indicat Simon Coveney.
Totodata, acesta a confirmat ca dosarele cele mai dificile la negocierile dintre Bruxelles si Londra sunt pescuitul, politica privind piata muncii, gestionarea legala a viitorului acord si angajamentele pentru garantarea unei concurente echitabile intre Regatul Unit si UE, asa-numitul ‘level playing field’.