Comunicate

BORIS PASTERNAK, autorul romanului DOCTOR JIVAGO, sarbatorit pe 11 februarie

AMBASADA RUSIEI – COMUNICAT DE PRESA. ANUL LITERATURII RUSE continua cu inca o mare aniversare, dupa aceea a lui Cehov. Sarbatoritul zilei de 10 februarie este BORIS LEONIDOVCI PASTERNAK, nascut in aceasta zi in urma cu 125 de ani la Moscova. Cine nu a auzit sau inca nu a citit romanul „Doctor Jivago” a vazut, poate, frumoasa sa ecranizare cu Omar Sharif and Julie Christie din 1965. Daca nu – incercati.

Asa cum au incercat si iubitorii de literatura sa citeasca in rusa, sau macar in engleza acest roman ani de zile, zeci de ani chiar la Pasternak acasa, in tara sa, dar si in alte tari, precum Romania, unde acesta era un roman interzis… Iar cate o editie americana, ajunsa cu mare noroc la noi, spre exemplu, se transmitea cu sfintenie de la un cititor la altul … sa nu uitam ca vorbim de perioade in care xerox si scanner erau cuvinte necunoscute…

Cine a fost BORIS PASTERNAK?

Un mare poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 ” … pentru deosebită măiestrie atinsă în poezia lirică actuală, precum și în domeniul marilor tradiții epice ruse”. Publicarea romanului sau despre intelectualul ratacit in istoria tarii sale si in iubire s-a facut numai în străinatate în 1957, în Italia….Tema sa excludea aparitia in Uniunea Sovietica. A urmat decernarea Premiului Nobel pentru literatură în 1958 care a generat ascuțite critici în presa sovietică, la Pasternak acasa, soldate cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor și constrângerea să renunțe de „bună voie” la Premiul Nobel. Sunt lucruri pe care acum multi nu le pot intelege…dar care trebuie spuse.

Pasternak a fost o personalitate complexa poate si multumita familiei in care s-a nascut, parintii fiind artiști profesioniști, tatal – pictorul Leonid Pasternak și mama – pianista Rosa Kaufmande. De aici provin preocupările sale timpurii pentru diverse arte: desenează bine din copilărie; se ocupă de compoziția muzicală, influențat fiind de A. N. Skriabin, prieten al tatălui său, într-o altă, a treia perioadă, studiază cu pasiune filosofia.

În 1909 se înscrie la Facultatea de istorie-filosofie a Universității din Moscova, renunțând la profesia de muzician. În 1912 pleacă în Germania, unde se ocupă cu studierea operei școlii neokantiane de la Marburg. Renunță și la specializarea în filosofie, problematica filosofică rămânând totuși în centrul atenției creației sale literare, până la romanul și scrisorile ultimilor ani. Pasternak optează, în final, definitiv pentru literatură. Si a facut-o stralucit! Am selectat mai jos cateva citate si cadre din filmul Doctorul Jivago. Sper sa va faca placere, prieteni!

Stiri pe aceeasi tema

Centrul pentru Jurnalism Independent: Adolescentii nu sunt interesati de presa traditionala si de stiri

Cristiana Petrariu Bota

Romanii din Spania pot cere servicii consulare doar in baza programarii pe econsulat.ro

Delia Ion

Abonamentul RCS – RDS se scumpeste. Cat vor plati clientii Digi TV cablu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult