Breaking News

BREXIT! MAREA BRITANIE IESE DIN UE. REZULTAT REFERENDUM: 51,9% pentru Brexit. Lira sterlina cade dramatic

BREXIT! MAREA BRITANIE IESE DIN UE. Rezultate finale oficiale: 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului, adică pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane, transmite RFI pe pagina online.

BREXIT UPDATE 10.20: Premierul David Cameron si-a anuntat demisia in aceasta toamna, precizand ca se cuvine ca un alt premier sa conduca tara si negocierile cu UE.

„Vointa britanicilor trebuie respectata, Regatul Unit este puternic. Trebuie sa ne pregatim pentru o negociere cu UE. Nu regret nimic, nu retrag nimic. Mi-am exprimat cu incredere dorinta ca tara noastra este mai de incredere in interiorul UE. Totusi, britanicii au luat o hotarare clara de a iesi din UE. Este in interesul national sa urmeze o perioada de stabilitate si apoi o alta conducere. Trebuie sa existe o noua conducere. Vom avea o intalnire cu cabinetul luni. Vom continua demersurile legislative, trebuie sa avem un nou prim-ministru. Trebuie sa vedem cand vor incepe procedurile legale de parasire a UE. Britanicii au luat o hotarare care trebuie respectata”.

BREXIT UPDATE 9.55: Șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault se declară trist pentru Marea Britanie, iar The New York Times titrează: Marea Britanie șochează lumea prin decizia de a părăsi UE. Guvernul Irlandei se va reuni de urgență, după votul cu „implicații foarte semnificative” al britanicilor.

La randul sau, președintele francez Francois Hollande a convocat pentru această dimineață o reuniune a cabinetului după referendumul din Marea Britanie. „Nu doar viitorul Marii Britanii în UE este pus în joc, ci și cel al UE”, a declarat șeful statului francez. Potrivit lui Francois Hollande, „plecarea unei țări care este geografic, politic, istoric în UE va avea “consecințe extrem de grave”.

BREXIT UPDATE 9.16: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se așteaptă ca negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid. ‘Mă aștept ca negocierile să înceapă rapid’, a insistat Schulz, care s-a referit și la prăbușirea lirei sterline. ‘Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar’, a spus el.

‘Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil’, a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF.

BREXIT UPDATE 9.11:  Președintele american Barack Obama a fost informat despre rezultatul favorabil ieșirii din Uniunea Europeană al referendumului desfășurat joi în Marea Britanie, și așteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluțiile din cursul zilei, a anunțat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 9h02: Standard & Poor’s: Este de aștptat ca Marea Britanie să își piardă ratingul AAA.

UPDATE 9h00: Nicio reacție oficială până acum din tabăra REMAIN. Premierul David Cameron este așteptat cu o declarație ce va fi făcută cel mai probabil după anunțarea rezultatelor finale. Potrivit presei însă, tabăra LEAVE este cîștigătoare, rezultatul fiind ireversibil.

Premierul britanic David Cameron și-a asumat un risc enorm, aprobând în 2013 acest referendum care a creat o ruptură în partidul său conservator. După scrutinul de joi seara, mai mult de 80 de deputați din partidul său, care au făcut campanie pentru Brexit, i-au cerut să rămână în funcție oricare ar fi rezultatul scrutinului. Dar pentru fostul ministru conservator al justiției, Ken Clarke, aceasta nu este decât praf în ochi: „Primul ministru nu va putea să se mențină mai mult de 30 de secunde dacă pierde referendumul”, a prezis el.

UPDATE 8h54: Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național a cerut organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar. „Libertatea popoarelor câștigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit”, a postat pe Twitter vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot.

La rândul său, liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența țării sale la Uniunea Europeană. „Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertății (de extremă-dreapta).

„Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a reacționat și liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.

Rezultate oficiale finale:

Scoția – 62% pentru Remain

Țara Galilor: 52.5% pentru Leave

Irlanda de Nord: 55,7% pentru Remain

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineață apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Sinn Fein: referendumul privind Uniunea Europeană are „consecințe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

UPDATE 08h20: BBC transmite: Londra și Scoția au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Nordul Angliei a votat covărșitor pentru părăsirea UE.

UPDATE 08h09: Casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse unei victorii a „Remain” la închiderea birourilor de vot joi seară, nu mai acordau decât o șansă infimă menținerii Marii Britanii în UE la primele ore ale dimineții.
Rezultatul oficial al acestui referendum, cu miză colosală pentru viitorul Regatului Unit și restul Europei, este așteptat vineri dimineața.
UPDATE 08h02: Vicecancelarul german Sigmar Gabriel și ministru al economiei, pe contul oficial de Twitter: „La naiba! O zi proastă pentru Europa”.

UPDATE 07h41: Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind UE „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, transmite Reuters.

Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE. Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,8% după numărarea voturilor în aproape toate circumscripțiile — 355 din 382, potrivit Sky News.

BREXIT UPDATE 07h41: Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind UE „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, transmite Reuters.
Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE. Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,8% după numărarea voturilor în aproape toate circumscripțiile — 355 din 382, potrivit Sky News.

Pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, după numărarea voturilor în 265 din totalul de 382 de circumscripții. Prezența la vot a fost de 71,3%, conform datelor oficiale citate de Sky News.

Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE? Surpriza: Uniunea e mai importanta pentru Regatul Unit decat invers!

BBC și Sky News indică tabăra Brexit drept câștigătoare. Lira sterlină a scăzut dramatic, vineri dimineață, după anunțarea rezultatelor parțiale. Lira a pierdut 9 procente, ajungând la un curs de 1,3459 dolari, un nivel care nu mai fost văzut din 1985.

Liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage: „Îndrăznesc de acum să visez că zorii se ridică deasupra unui Regat Unit independent”, a declarant șeful partidului UKIP militanților pentru Brexit, reuniți la Londra.
În timpul discursului său, voturile în favoarea Brexit ajunseseră la 51,7% după numărarea buletinelor în 200 din cele 382 de secții de vot din Marea Britanie, relatează AFP.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista „niciun fel de nouă negociere cu Londra” la capătul scrutinului. „Afară înseamnă afară”, a spus el.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident.”În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și a civilizației occidentale”, a declarat el.

Stiri pe aceeasi tema

Iulian Ghergut, romanul rapit in Burkina Faso, mesaj video catre autoritati si familie

Cristiana Petrariu Bota

Suntem in Postul Pastelui! Vor fi doar doua dezlegari la peste, de Bunavestire, 25 martie, si in duminica Floriilor, 12 aprilie

Cristiana Petrariu Bota

PARLAMENTARE 2020. Iohannis a votat: Avem sansa sa alegem un Parlament care face legi bune pentru Romania

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult