Guvernul Theresa May se pregateste de un Brexit fara acord cu UE. Votul amanat din Parlamentul Marii Britanii va avea loc in ianuarie, insa acordul are sanse mici sa treaca
Externe

BREXIT. Ce se intampla daca acordul pentru Brexit nu este aprobat de Parlamentul Marii Britanii. UE a dat de inteles ca un plan B nu este acceptat

BREXIT. Premierul Marii Britanii Theresa May nu ar intruni in acest moment voturile necesare ratificarii acordului cu UE in Parlament, cele mai severe critici fiind aduse chiar de membrii propriului partid, in frunte cu fostii membri demisionari ai cabinetului, Boris Johnson si David Davis, care au acuzat cedarile mult prea mari in schimbul carora se primeste prea putin.

May nu se poate baza nici pe Opozitie, al carui lider Jeremy Corbin a anuntat ca nu va sustine acordul pentru Brexit in forma actuala. Pentru a recupera din capital, premierul britanic a anuntat ca va incepe un tur al Regatului Unit in care sa explice importanta aprobarii acordului. De precizat ca Theresa May are nevoie de sprijinul opozitiei conduse de Jeremy Corbyn pentru ratificarea acordului cu UE.

Premierul Marii Britanii este de parere ca acordul Brexit cu UE aprobat de liderii Uniunii este cel mai bun posibil si singurul cu putinta si a cerut deputatilor din Camera Comunelor sa-l voteze. Acordul a fost primit cu critici severe din toate partile spectrului politic, transmite RFI citand presa britanica.

Premierul May a aparat acordul negociat timp de peste 18 luni intre Marea Britanie si UE, in termeni asemanatori „scrisorii catre natiune” publicate duminica in ziarul Sunday Times.

May a recunoscut ca s-au facut compromisuri, dar a spus ca acest acord respecta dorinta exprimata majoritar de electorat in referendumul din 23 iunie 2016, aceea ca Marea Britanie sa-si recapete controlul politicii de imigratie si acela al adoptarii propriei legislatii.

Iti recomandam si: Ce spune Iohannis despre drepturile romanilor din Marea Britanie, dupa semnarea acordului pentru Brexit la summit-ul de la Bruxelles

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene

Acordul pentru Brexit va fi supus la vot in Parlamentul Marii Britanii la inceputul lunii decembrie, insa aprobarea sa sta sub semnul intrebarii

Informatii utile despre Brexit

Apoi, timp de doua ore si jumatate, premierul May a trebuit sa asculte critici severe la adresa acordului venite din propriul partid si din toate partidele de opozitie.

In primul rand, liderul Partidului Laburist din opozitie, Jeremy Corbyn, a spus ca acordul este deficient si a indemnat-o pe sefa guvernului sa se intoarca la masa negocierilor pentru a obtine un Brexit mai soft. Corbyn a spus ca e nevoie de un plan B si a dat de inteles foarte clar ca nu va sprijini acordul.

Exista un Plan B?

Unele dintre cele mai severe critici au venit din partea deputatilor Partidului Conservator, al carui lider este insasi premierul May, mai ales din partea euroscepticilor, fosti membri demisionari ai cabinetului, Boris Johnson si David Davis, care au acuzat cedarile mult prea mari in schimbul carora se primeste prea putin, mai ales in privinta frontierei dintre Republica Irlanda si Irlanda de Nord, chestiunea cea mai complicata a acordului.

Impotriva acordului s-au pronuntat si cele doua partide pro-europene, Partidul Nationalist Scotian si Partidul Liberal Democrat, in timp ce Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, care este eurosceptic si sprijina guvernul minoritar May in Camera Comunelor, a avertizat ca solutia preconizata pentru Irlanda de Nord nu este una acceptabila.

Premierul May intentioneaza sa inceapa un tur al Regatului Unit in care sa explice importanta aprobarii acestui acord de catre parlament inaintea votului care va avea loc pe 11 decembrie, fiind posibila si o dezbatere televizata cu Corbyn.

Ceea ce nu a explicat premierul este ce se va intampla daca atunci Camera Comunelor, unde aritmetica voturilor ii este defavorabila, va respinge acordul, care este planul B?

Intre timp, liderii europeni au dat de inteles ca un plan B nu este acceptabil, ca acest acord este singurul disponibil si in acest caz alternativa ar fi Brexit fara acord pe 29 martie 2019, cu toate consecintele ce decurg de aici pentru economia britanica, inclusiv incertitudine pentru cele 3,5 milioane de cetateni UE din Marea Britanie si un milion de cetateni britanici care locuiesc pe continent.

Acordul pentru Brexit, care are 585 de pagini, detaliaza conditiile juridice ale iesirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019. Acordul trebuie sa fie aprobat de Parlamentul britanic.

Parlamentul Marii Britanii va supune documentul la vot la inceputul lunii decembrie, dar aprobarea sa nu este garantata, multi parlamentari sunt decisi sa dea vot de respingere, relateaza BBC.

Declaratia politica ce insoteste acordul subliniaza obiectivele comune ale Londrei si Bruxellesului pentru viitoarea lor relatie. Documentul nu are un caracter obligatoriu.

Declaratia face apel de asemenea la parlamentul britanic sa sprijine la randul sau acordul. Acordul de la Bruxelles intervine la 18 luni dupa inceputul negocierilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, dupa activarea Articolului 50 din Tratatul de la Roma in urma rezultatului referendumului din 2016.

Stiri pe aceeasi tema

Marea Britanie se inchide, englezii s-au distrat in stilul caracteristic in ultimul weekend „liber”. Mesajul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie

Cristiana Petrariu Bota

Scandal in Parlamentul European. Nigel Farage, huiduit dupa un discurs sfidator: Acum nu mai radeti, nu?

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI SPANIA: Partidul Popular a castigat alegerile, dar nu are majoritate absoluta – Exit-poll

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult