Acordul Brexit negociat de Marea Britanie cu Uniunea Europeana are putine sanse sa fie aprobat de Camera Comunelor in votul din 15 ianuarie. Perspectivele acestui esec al guvernului condus de Theresa May ar putea duce chiar la o criza constitutionala. Sunday Times relateaza ca un grup de deputati din toate partidele ar putea supune votului un amendament care ar face ilegala iesirea din UE fara acord.
Premierul May si ministrii sai fac demersuri de ultima ora pe langa deputati pentru a atrage voturile necesare aprobarii, dar fara sprijinul a catorva zeci de deputati din propriul Partid Conservator guvernul se indreapta la votul de marti catre o infrangere umilitoare, subliniaza RFI intr-un comentariu publicat luni.
Liderul Partidului Laburist din opozitie, Jeremy Corbyn, a anuntat deja ca in caz de respingere in Camera Comunelor a acordului Brexit va depune o motiune de cenzura, dar nu e deloc sigur ca la acel vot guvernul va cadea.
Aici poti citi ultimele informatii despre Brexit
Deputatii au impus prin vot guvernului ca in caz de infrangere sa vina in termen de trei zile cu un plan B, principala nemultumire fiind faptul ca in acord nu se specifica temenul pe care se poate intinde perioada de tranzitie necesara evitarii unei frontiere „dure” intre Republica Irlanda si provincia Irlanda de Nord.
Nu este insa clar ca acest plan e posibil, dat fiind ca liderii UE au declarat categoric ca acest acord de iesire din Uniune este singurul valabil, alternativa fiind un Brexit fara acord pe 29 martie 2019, cu toate consecintele negative ce deriva de aici pentru populatie si economia britanica.
Brexit anulat?
In ultimele zile a aparut un curent de opinie in Camera Comunelor care sustine preluarea controlului in ceea ce priveste Brexit de catre deputati.
Sunday Times relateaza ca un grup de deputati din toate partidele planuiesc sa supuna votului un amendament care ar face ilegala iesirea din UE fara acord.
O astfel de initativa a provocat panica in anturajul premierului May, echivaland practic cu o lovitura de stat care ar duce la o criza constitutionala, se mai scrie in articolul mentionat.
Potrivit lui Sunday Times o astfel de evolutie ar duce chiar la anularea Brexit, prin suspendarea prin votul deputatilor a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona prin care a fost declansat procesul iesirii din UE.
De altfel, o astfel de optiune a fost sugerata de fostul prim ministru Conservator John Major, care a declarat ca iesirea din UE ar fi o varianta „moralmente respingatoare”.
Dar amanarea sau poate chiar anularea Brexit ar fi complet inacceptabila nu doar pentru o parte a clasei politice, ci si pentru o parte semnificativa a electoratului, care s-ar simti tradat de nesocotirea rezultatului referendumului din 23 iunie 2016 in care alegatorii s-au pronuntat cu 52% la 48% in favoarea iesirii din UE, mai noteaza RFI.