14.2 C
România
19 octombrie 2021
Donald Tusk a anuntat cand va fi semnat acordul pentru Brexit de catre liderii UE
Externe

BREXIT. Donald Tusk, reactie la scrisoarea transmisa de premierul britanic Theresa May

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, are o prima reactie la scrisoarea transmisa, miercuri, de premierul britanic Theresa May prin care anunta ca doreste extinderea Articolului 50 si amanarea Brexit pana la 30 iunie. Tusk a declarat, intr-o conferinta de presa, ca UE va fi de acord cu amanarea Brexit doar daca Theresa May poate garanta ca acordul va fi votat de Parlamentul de la Londra. 

Donald Tusk a spus ca a primit, astazi, scrisoarea de la premierul Theresa May si a tinut sa puncteze ca nu va renunta la incercarea de a gasi pana la urma o cale de a rezolva problema Brexit.

In declaratia de presa, Tusk a afirmat ca UE va aproba extinderea Articolului 50 doar in cazul in care deputatii britanici vor accepta acordul Brexit.

Tusk a mai precizat ca a vorbit cu Theresa May cu cateva momente inainte de conferinta de presa. Din prisma consultarilor cu partea britanica, Tusk a afirmat ca o scurta extindere a Articolului 50 va fi posibila, dar va fi conditionata de un vot pozitiv asupra acordului de retragere in Camera Comunelor.

El spune ca daca va exista un vot pozitiv saptamana viitoare in Camera Comunelor, extinderea va putea fi finalizata printr-o procedura scrisa.

Mai mult, el a afirmat ca daca este necesar, va convoca un summit saptamana viitoare si a completat ca UE isi va mentine bunavointa pana la sfarsit.

Amintim ca inainte de pozitia lui Donald Tusk, Franta a anuntat ca Marea Britanie va primi prelungirea Articolului 50 doar daca Theresa May poate garanta ca acordul Brexit va fi apobat in Parlament. Parisul a adoptat o pozitie ferma cu privire la posibilitatea extinderii Articolului 50 pentru Marea Britanie, prin vocea ministrului de Externe, Jean-Yves Le Drian. Detalii aici.

Tot astazi, Comisia Europeana i-a pus in vedere Marii Britanii ca trebuie sa paraseasca Uniunea Europeana (UE) pana la data de 23 mai, daca nu participa la alegerile europarlamentare. Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat ca incearca sa limiteze amanarea Brexit pana la data de 23 mai, pentru a evita varianta ca Marea Britanie sa ramana un stat membru UE fara deputati europeni, transmite The Guardian.

Iti recomandam si: Franta avertizeaza ca nu va sustine prelungirea Art. 50 decat in anumite conditii

Theresa May a anuntat oficial UE ca Marea Britanie vrea o extensie a Articolului 50 pana in 30 iunie

BREXIT. Theresa May nu mai poate supune la vot acordul privind Brexitul respins deja. Varianta in lucru: Amanarea Brexitului pana in iunie, cu optiunea unei amanari prelungite pentru inca 2 ani

UE pune conditii pentru prelungirea Brexit. I-a transmis Theresey May ca va trebui sa organizeze un nou referendum

Ce urmeaza dupa votul privind amanarea Brexit. Pentru a evita un Brexit dur, legea trebuie schimbata in timp util, altfel totul se incheie abrupt pe 29 martie

Stiri pe aceeasi tema

Atac in trenul Amsterdam-Paris: Ayoub El Khazzani este suspectul atacului armat

Cristiana Petrariu Bota

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU, a murit subit la New York

Cristiana Petrariu Bota

IMPLANT FILES, un scandal sanitar mondial! 82.000 de oameni ar fi murit in SUA din cauza lacunelor in controlul implanturilor medicale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult