Externe

BREXIT OFICIAL! Marea Britanie iese din UE. Cum va afecta Romania iesirea Regatului Unit din UE

BREXIT – Este oficial! Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană după o răsturnare dramatică de situaţie. Tabăra ”Leave” a obţinut 52% din voturi. Lira se prăbuşeşte la minimul ultimilor 31 de ani, iar investitorii se pregătesc pentru exituri masive la deschiderea şedinţei de azi. Ieşirea Marii Britanii din UE ar avea, pentru România şi pentru Europa de Est, din punct de vedere al ratei de schimb euro – leu, euro –dolar, euro – zlot efecte mai grave, în primele şase – nouă luni. Dar ce se va intampla cu romanii care muncesc in Marea Britanie?

Cei de la Ziarul Financiar noteaza ca Euro a scăzut cu 3,8%, în timp ce valutele din Norvegia, Suedia şi Turcia au raportat pierderi şi mai mari. În Africa de Sud, rand-ul a scăzut cu 7,3%. Yen-ul în schimb a urcat cu 6,1%.

Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care rezultatul referendumului a luat prin surprindere pe toată lumea.

Economiștii români analizează cum ne-ar putea afecta ieșirea Marii Britanii din UE (România liberă)

Britanicii au ales. Efectele opţiunii pe care au exprimat-o prin referendum se vor vedea în perioada următoare.

Profesorul de economie Mircea Coşea nu are o viziune atât de catastrofică în legătură cu efectele Brexitului sau ale părăsirii UE de către oricare alt stat membru. „Se exagerează, se ajunge până la drame globale, se schimbă omenirea, se schimbă Europa, nu, nu cred că se va întâmpla aşa ceva. Efectele Brexitului sunt în primul rând politice, nu economice“, a declarat acesta pentru RL.

MAREA BRITANIE IESE DIN UE. REZULTAT REFERENDUM: IES -52%, RAMAN – 48%. Lira sterlina cade dramatic

Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE? Surpriza: Uniunea e mai importanta pentru Regatul Unit decat invers!

Ieşirea Marii Britanii din UE ar avea, pentru România şi pentru Europa de Est, din punct de vedere al ratei de schimb euro – leu, euro –dolar, euro – zlot efecte mai grave, în primele şase – nouă luni, a explicat Mircea Coşea. „Ar exista anumite elemente de ruptură pe piaţă, pentru că există un efect emoţional foarte mare. După care lucrurile ar intra într-o anumită stabilitate“, a precizat specialistul.

Paradoxal, pentru românii din Marea Britanie, angajarea lor ar deveni mai ieftină. „Angajatorul britanic nu ar mai trebui să plătească drepturile de cetăţean UE. Costurile de angajare ale unui român sau bulgar ar fi mai mici. S-ar putea ca angajatorii britanici să fie interesaţi să păstreze românii sau bulgarii“, crede Mircea Coşea.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afa­ceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, atrage atenţia că România are ca motor de creştere exportul şi că este esenţial ca pieţele ei de export să fie stabile, or la Brexit, o vreme pieţele europene ar fi debusolate, şi-ar căuta Nordul. Exportul ar fi zguduit, leul ar avea de suferit, deci consecinţele sunt total dezavantajoase pentru România.

Stiri pe aceeasi tema

Regulile Schengen vor fi revizuite de Comisia Europeana

Cristiana Petrariu Bota

Andreea Cristea, romanca ranita in atentatul de la Londra, a murit la spital

Ioana Badulescu

Alexis Tsipras, prima declaratie dupa referendum: Grecia va merge inainte cu negocierile. Singura solutie e sa restructuram datoria

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult