Cu mai putin de trei saptamani inainte de termenul pentru Brexit, echipa de negociere a premierului Theresa May se afla in impas diplomatic. Dezbaterile vor elucida daca se va accepta in cele din urma acordul premierului May, daca se va iesi din UE fara acord sau daca Brexitul va fi amanat si Guvernul britanic se va intoarce la masa negocierilor cu liderii europeni, scrie jurnalista Cristiana Petrariu Bota intr-un articol semnat pe RoNews.co.uk.
Nici adeptii Brexit, nici sustinatorii ramanerii in UE nu sunt multumiti, in timp ce ultimul „vot semnificativ” privind acordul negociat de Theresa May cu UE, din 15 ianuarie, a fost un esec rasunator in Parlamentul Marii Britanii, cu 432 de voturi la 202.
Ce urmeaza
Parlamentul de la Londra are programate trei voturi in trei zile, care vor decide viitorul Marii Britanii.
Dezbaterile vor elucida daca se va accepta in cele din urma acordul premierului May, daca se va iesi din UE fara acord sau daca Brexitul va fi amanat si Guvernul britanic se va intoarce la masa negocierilor cu liderii europeni.
Ce vor vota parlamentarii britanici
Primul dintre voturile care vor avea loc in Camera Comunelor va oferi parlamentarilor un ultim cuvant cu privire la acordul Brexit de 585 de pagini al premierului Theresa May cu UE. Intrebarea va fi simpla – „da sau nu?”.
Daca Theresa May va castiga increderea Parlamentului si va reusi sa rastoarne votul umilitor din luna ianuarie, procedura Brexit va continua conform planului, urmand a intra in vigoare pe 29 martie 2019, la ora 11.
In cazul in care votul va fi tot de respingere, premierul Marii Britanii va fi obligat sa depuna o motiune in Camera Comunelor prin care sa solicite un „consimtamant explicit” pentru a continua procesul de Brexit fara acord.
Din nou, intrebarea va fi „da sau nu?” cu privire la iesirea din UE fara acord. Varianta de iesire din UE fara o intelegere comuna nu este agreata, secretarul de stat pentru munca si pensii Amber Rudd amenintand deja ca va demisiona din functie.
Totusi, daca aceasta propunere va trece de Parlament, atunci Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana pe 29 martie fara niciun acord. Acasta varianta va fi dezastruoasa, sustin analistii, tara urmand a iesi din UE doar in baza unor termeni de baza, cu foarte multe incertitudini legate de frontiera si posibile probleme in aprovizionara cu alimente si medicamente.
Daca nici aceasta varianta nu va trece de Parlament, va exista un al treilea vot care prevede posibilitatea de a amana Brexit-ul si de a extinde perioada de negociere a Articolului 50 cu pana la trei luni, permitand guvernului condus de Thersa May sa reia negocierile cu Europa pana la sfarsitul lunii iunie.
Daca toate cele 27 de state membre ale UE vor fi de acord cu aceasta varianta si daca Theresa May va supravietui uni noi infrangere presiunea dupa ce au suferit noi infrangeri, sunt intrebari proaspete la care raspunsurile sunt in prezent neclare.