Premierul Marii Britanii, Theresa May, a amanat votul din Camera Comunelor asupra acordului privind iesirea din Uniunea Europeana convenit de liderii UE. Premierul a evitat astfel o infrangere inevitabila, dar situatia Brexit nu s-a clarificat.
Premierul May a facut o intoarcere de 180 de grade la numai cateva ore dupa ce ministrii cabinetului sau insistau ca votul va avea loc, recunoscand ca acordul ar fi fost respins.
Confruntata cu perspectiva alaturarii a cel putin 40 de deputati din propriul Partid Conservator intregii opozitii la votul impotriva acordului negociat cu UE, premierul May a luat aceasta masura pe care unii analisti au descris drept disperata, iar sefa Partidului Nationalist Scotian, Nicola Sturgeon l-a descris drept „lasitate dezgustatoare”.
In declaratia facuta in fata deputatilor, premierul May a spus ca se va intoarce la Bruxelles in aceasta saptamana pentru a obtine asigurari suplimentare din partea liderilor UE, dar a adaugat ca acesta este singurul acord negociat posibil.
Oponentii Conservatori ai acordului negociat timp de 18 luni cu reprezentantii UE au criticat acordul pentru ca permite prelungirea pe termen nelimitat a perioadei de tranzitie in caz in care negocierile post-Brexit privind un acord comercial nu ajung la o concluzie inainte de 31 decembrie 2020, data prevazuta pentru incheierea tranzitiei.
Aceasta prevedere a fost introdusa in vederea evitarii unei frontiere „dure” intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord.
Toti cei ce se opun acestui acord i-au cerut premierului May sa ceara redeschiderea negocierilor in vederea imbunatatirii acordului si in special a eliminarii perioadei nelimitate de timp pe care se poate prelungi perioada de tranzitie.
Dar de la Bruxelles mesajul este clar: acesta este singurul acord disponibil, alternativa fiind iesirea din UE la 29 martie 2019 fara acord.
Premierul May este deci intr-o situatie practic imposibila prinsa intre UE si propriul parlament. Mai mult, opozitia Laburista ameninta cu o motiune de cenzura si printre deputati capata tot mai mult contur ideea convocarii unui al doilea referendum privind iesirea sau ramanerea in UE.
Toate acestea se intampla in ziua in care Curtea Europeana de Justitie a decis ca Marea Britanie poate renunta unilateral la deciza de iesire din UE in temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.