Brexit
Externe

Brexitul ar putea lasa sute de mii de oameni in saracie extrema. Studiu: Acestea sunt estimari modeste

Un studiu publicat de Institutul German pentru Dezvoltare si citat de The Guardian arata ca, intr-un scenariu modest, Brexitul ar putea lasa 1.7 milioane de oameni in saracie extrema. ​Studiul a urmarit efectele pe care Brexitul il va avea asupra economiei britanice, dar si asupra economiei europene. Cercetarea exploreaza felul in care Brexitul ar putea sa afecteze statele membre EBA (Everything But Arms), dupa ce Marea Britanie nu va mai furniza o piata de export fara tarife pentru tarile nedezvoltate din lume.

Simularile facute de Institutul German pentru Dezvoltare, publicat in aceasta luna, arata ca Brexitul ar putea avea un impact semnificativ si in afara Europei, aruncand milioane de persoane din tarile in curs de dezvoltare in saracie extrema.

,,Brexitul ar putea sa rezulte in cresterea populatiei care traieste in saracie extrema in tarile EBA cu aproape 1.7 milioane”, scriu autorii studiului. ,,Acestea sunt estimari modeste ale impactului negativ al Brexitului; acestea nu iau in considerare implicatii bazate pe incertitudine, deprecierea lirei, reducerea cheltuielilor de ajutorare, remitente si investitii.”

Aici sunt cele mai noi stiri despre Brexit

Sub acordul Everything But Arms (EBA), 49 de tari subdezvoltate pot exporta catre Uniunea Europeana fara a li se impune tarifele standard. Statutul de tara membra EBA se acorda automat acelor state care figureaza in lista celor mai putin dezvoltate state (LDC). Lista LDC este realizata de Comitetul ONU pentru Politici de Dezvoltare.

Dupa Brexit, aceste state vulnerabile nu vor mai avea acces la piata britanica prin EBA.

In eventualitatea unui Brexit fara acord, Marea Britanie se va intoarce la regulile de comert stabilite de Organizatia Mondiala a Comertului. Autorii studiului au descoperit ca cea mai afectata tara ar fi Cambodgia, deoarece 7.7% dintre exporturile acesteia se indreapta catre Marea Britanie anual. Potrivit OEC, Marea Britanie este a treia cea mai importanta piata pentru export in Cambodgia, dupa Statele Unite ale Americii si Germania.

Jayant Menon, economist la Banca Asiatica pentru Dezvoltare, sustine ca alte piete cu acces preferential ar putea ajuta Cambodgia in situatia in care aceasta va fi grav afectata de Brexit. Acest lucru ar putea indemna Cambodgia sa isi diversifice pietele de export.

,,Pe termen lung, Cambodgia trebuie sa priveasca dincolo de imbracaminte sau de preferinte”, a transmis acesta printr-un email.

Economia Cambodgiei este dependenta la momentul actual de exportul de produse vestimentare.

Stiri pe aceeasi tema

Romani morti intr-un accident in Olanda, microbuzul in care se aflau s-a ciocnit de un camion

Ioana Badulescu

MApN: Pilotul militar Ion Staiculescu, din cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, a murit in Franta

Ioana Badulescu

Alerta la Londra. Podurile Westminster si Waterloo au fost inchise la o ora de varf

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult