Externe

Brexitul ar putea provoca cea mai mare harababura economica, diplomatica si constitutionala din istoria moderna a Marii Britanii

Fostul lider al Partidului Conservator, William Hague, îndeamnă Marea Britanie să se salveze de la un Brexit „catastrofal“, care ar putea să ducă la cea mai mare harababură din istoria sa, dacă ministrul Finanţelor Philip Hammond nu reuşeşte să obţină o ieşire mai puţin abruptă din Uniunea Europeană, noteaza ronews.co.uk – site-ul romanilor din Marea Britanie.

William Hague, fost ministru de Externe, a avertizat că există pericolul ca unii susţinători ai Brexitului să subestimeze riscurile unei încetiniri puternice a ritmului creşterii economice şi chiar a unei posibile blocări a negocierilor cu UE în vederea Brexitului.

”Există un risc clar ca Brexitul să devină ocazia celei mai mari harababuri economice, diplomatice şi constituţionale din istoria modernă a Regatului Unit, cu consecinţe de necunoscut pentru ţară, Guvern şi proiectul Brexitului însuşi”, scrie William Hague în The Daily Telegraph.

Fostul lider al Partidului Conservator apreciază că este necesară o abordare a Brexitului care să simplifice negocierile, să reducă necesitatea adoptării unei legislaţii în pripă şi să le ofere asigurări întreprinderilor prin rămânerea în piaţa unică, printr-o perioadă de tranziţie. Fostul lider conservator – care a făcut campanie în favoarea rămânerii regatului în Uniune – îl lăudă pe Hammond pentru că încearcă să obţină o astfel de abordare în divorţul cu UE.

”Aceasta este considerată de susţinători vechi ai ieşirii o poziţie «blândă». Însă, de fapt, este un plan în vederea salvării Brexitului de o abordare catastrofală”, subliniază acesta.

Consecintele Brexitului sunt puse în discuţie in contextul unor dispute aprinse între miniştrii Guvernului May pe tema ritmului, tonului şi condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE, la care a aderat în 1973. Presiunea asupra premierului Theresa May pentru ca să-şi modereze poziţia faţă de un Brexit ”dur” este tot mai puternică.

Hammond a îndemnat în numeroase rânduri Londra să evite să perturbe întreprinderile la ieşirea din UE şi la o perioadă de tranziţie care să permită economiei să se adapteze. În această viziune nu va avea loc a schimbare bruscă a reglementărilor în domeniile imigraţiei sau comerţului după Brexit, în martie 2019, iar o perioadă de tranziţie poate dura până în 2022, înainte de viitoarele alegeri.

Iti recomandam si: Marea Britanie va pune capat liberei circulatii dupa martie 2019, anunta ministrul britanic pentru imigratie

Wizz Air schimba politica pentru bagajele aduse la bordul aeronavelor. De cand intra in vigoare noua masura

Stiri pe aceeasi tema

O rezolutie a Parlamentului European, votata la Strasbourg, cere statelor membre aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen

Ioana Badulescu

Guvernul de la Bucuresti pregateste o ordonanta de urgenta pentru romanii din Marea Britanie

Ioana Badulescu

Cutremurul din Ecuador, resimtit ca si cum ar fi venit sfarsitul lumii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult