Brexitul si politicile de austeritate au facut din Marea Britanie o tara rasista
Externe

Brexitul si politicile de austeritate au facut din Marea Britanie o tara rasista, sustine un raportor ONU

Politicile de austeritate si imigratie in context Brexit „au facut Marea Britanie mai rasista”, sustine raportorul special al ONU, Tendayi Achiume, care subliniaza ca opiniile extremiste au castigat teren in Regatul Unit dupa votul privind Brexitul. Reprezentantul ONU acuza, practic, Guvernul condus de Theresa May de austeritea politicilor sale de imigrare, afirmand ca toate acestea au facut din Marea Britanie o tara rasista. Practic, s-au inmultumit discursurile xenofobe privind migratia si cetatenii straini in presa si in societate, transmite RoNews.co.uk, citand Sky News.  

Brexitul a contribuit la crearea unui mediu care favorizeaza discriminarea rasiala, a spus raportorul special al ON, care a adaugat ca a identificat o serie de prejudecati institutionale care afecteaza viata minoritatilor care traiesc in Marea Britanie.

Intr-o declaratie facuta la sfarsitul misiunii sale in Regatul Unit, Tendayi Achiume a atras atentia asupra „intolerantei explicite de natura rasiala, etnica si religioasa” dupa votul privind Brexitul, aici fiind incluse si opiniile extreme care au castigat teren in randul partidelor politice de stanga si dreapta.

„Mediul care a condus la referendum, mediul din timpul referendumului si mediul de dupa referendum au facut ca minoritățile rasiale si etnice sa fie mai vulnerabile la discriminarea rasiala”, a spus raportorul ONU.

In urma unei vizite de doua saptamani in Marea Britanie, Tendayi Achiume a criticat adoptarea de către guvern a masurilor de austeritate incepand cu 2010, care au „afectat în mod disproporționat” minoritățile etnice.

Raportorul a condamnat, de asemenea, „mediul ostil” care dezvoltat inca din perioada in care Theresa May era secretar de stat.

„Excluderea socio-economică structurală a comunităților rasiale și minoritare etnice din Regatul Unit este izbitoare”, a declarat Achiume într-o conferință de presă.

„Realitatea aspră este că rasa, etnia, religia, sexul, statutul de dizabilitate și categoriile conexe continua sa fie folosite în moduri inacceptabile și, în multe cazuri, ilegale. Măsurile de austeritate au fost în mod clar în detrimentul comunităților rasiale și minoritare etnice. Fără îndoială, austeritatea a avut în special consecințe intersectoriale, făcând femeile de culoare sa fie cele mai afectate”, a spus raportorul, adaugand ca viitorul tinerilor negri din Marea Britanie s-a înrăutățit de fapt.

Achiume, originara din Zambia, a fost numita raportoare specială a ONU privind formele contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță în luna septembrie 2017. Este profesoară de drept la Universitatea California, Los Angeles, prima femeie din sudul Africii care indeplineste aceasta pozitie.

„Mulți cu care am discutat au subliniat creșterea și acceptabilitatea discursurilor xenofobe privind migrația și cetățenii străini, inclusiv refugiații, în mediul social și in presa”, a mai spus ea.

Achiume a petrecut 11 zile în Marea Britanie investigând impactul Brexit asupra egalității rasiale. Dar ea a depășit acest mandat, nemultumita de politicile ostile aplicate imigrantilor.

Articole asemănătoare

Cutremur in Mexic. Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico, anunt privind posibilitatea de a se afla romani printre victime

Ioana Badulescu

Casa Alba, baricadata dupa ce o persoana a sarit gardul de Ziua Recunostintei

Lucy Ionesco

Manevre militare in Marea Neagra cu nave si avioane din dotarea Flotei ruse

Lucy Ionesco