UE se pregateste sa amane Brexitul pana in iulie. Oficial european: Daca premierul May va supravietui si ne va informa ca are nevoie de mai mult timp pentru a convinge Parlamentul, vom oferi o prelungire tehnica
Externe

Engleza va inceta sa mai fie limba oficiala a Uniunii Europene dupa Brexit?

In conditiile in care premierul britanic Boris Johnson va aplica Brexitul pana la sfarsitul lunii ianuarie 2020, intrebarea care se pune este daca engleza va ramane limba oficiala a Uniunii Europene in Parlamentul European. Ar putea inceta sa mai fie folosita la Bruxelles sau in tarile din Uniunea Europeana dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar? 

In 2016, Danuta Hübner, eurodeputat si presedinte al comisiei pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European, sustinea: „Daca Marea Britanie nu mai este in UE, nici engleza nu va ramane limba oficiala”. Dar va fi, oare, posibil acest lucru?

Pana in anii ’90, limba frecvent folosita in tarile europene a fost franceza. Cand UE a devenit CE (Comunitatea Europeana) si a fost definita politica lingvistica oficiala, olandeza, franceza, germana si italiana au fost identificate ca limbi de lucru.

Cu toate acestea, pe masura ce s-au alaturat mai multe tari, dintre care multe foloseau engleza ca a doua limba sau ca limba suplimentara, numarul vorbitorilor de engleza a crescut pana cand limba engleza a devenit limba majoritara.

In prezent, UE are 24 de limbi oficiale si de lucru, insa Marea Britanie este singura tara membra care ofera limba engleza ca limba oficiala. Exista cateva tari membre care folosesc in mod obisnuit engleza, dar au desemnat o limba diferita drept limba oficiala.

La momentul referendumului, in 2016, comisarul german al UE, Günther Oettinger, a explicat: „Avem o serie de state membre care vorbesc engleza, iar engleza este o limba mondiala pe care o folosim cu totii. Deci, a scapa de engleza nu ar fi drept”.  

In istoria lor, englezii au rezistat la numeroase intemperii. Cand coloniile imperiului britanic au cautat sa-si castige independenta, normal ar fi fost ca engleza – limba asupritorilor – sa fie respinsa. Faptul ca acest lucru nu s-a intamplat si ca limba engleza este folosita ca limba oficiala prima sau a doua in peste 70 de tari din intreaga lume, indica intr-un fel statutul socioeconomic si politic al Marii Britanii.

Numarul de vorbitori de limba engleza este in continua crestere. Statele Unite au limba engleza ca limba oficiala. Prof. Lynne Murphy de la Universitatea din Sussex considera ca SUA au salvat limba engleza.  

In unele zone postcoloniale, engleza este considerata o limba mai mult sau mai putin oficiala. In India, de exemplu, engleza ar fi trebuit sa fie eliminata treptat dupa independenta in 1947, in favoarea hindi. Cu toate acestea, intrucat nu toata lumea din India vorbeste hindi si multi nu doresc din diferite motive culturale si politice, engleza a continuat sa fie utilizata si este acum o limba oficiala a Indiei. 

In Hong Kong, engleza este inca o limba oficiala in ciuda intoarcerii teritoriului la Republica Populara Chineza in 1997. Intrucat Hong Kong este un hub international la capitolul comert si finante, oamenii de aici simt ca limba engleza face parte din identitatea lor. Singapore are vorbitori de malaja, chineza (diverse dialecte) si tamila, insa engleza este o limba unificatoare. 

Dar acest tip de engleza nu este „engleza britanica” sau „engleza americana”. La nivel global, vorbitorii de engleza si-au dezvoltat propriul vocabular si gramatica. Euro-engleza nu face exceptie. Limba engleza nu mai apartine de mult vorbitorilor nativi de limba engleza, ci apartine tuturor celor care o vorbesc si se va dezvolta si se va schimba in functie de nevoile de vorbire ale comunitatilor.

Britanicii si americanii trebuie sa tina cont de acest lucru atunci cand folosesc engleza in convorbiri internationale, deoarece nu pot fi siguri ca vor fi intelesi de fiecare vorbitor de engleza.

Asadar, engleza va inceta sa mai fie o limba a UE? Probabil ca nu pe termen scurt sau mediu, nici in conversatiile dintre tarile membre ale UE, intre europarlamentari sau in interactiunea UE cu alte tari din lume. Un europarlamentar suedez a sugerat chiar ca discutiile in UE ar putea fi mai bune in engleza, deoarece va fi a doua limba a tuturor.

Pe termen lung, insa, suprematia limbii engleze ca limba globala poate depinde de parcursul politic si socio-economic. Dar, precum istoria, si limbile se schimba. Profesorul Andy Hamilton a subliniat ca, odata, latina era a doua limba a tuturor, insa astazi aproape neutilizata.

Stiri pe aceeasi tema

Manifestantii din Hong Kong au atacat o cladire care urma sa fie transformata in centru de carantina pentru persoanele infectate cu noul coronavirus 2019-nCoV

Cristiana Petrariu Bota

COVID-19. Lista cu tarile in cazul carora se impune izolarea la domiciliu a romanilor intorsi din aceste zone

Cristiana Petrariu Bota

Cine este Hope Hicks, femeia care l-a infectat pe Trump cu coronavirus. Au calatorit impreuna la bordul Air Force One

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult