Britanicii ar fi de acord cu organizarea unui referendum care sa decida termenii finali privind acordul Brexit

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 10, 2018 14:28

Britanicii ar fi de acord cu organizarea unui referendum care sa decida termenii finali privind acordul Brexit

Britanicii sustin organizarea unui referendum privind termenii acordului final pentru Brexit, potrivit unui sondaj realizat de YouGov pentru grupul de campanie pro-Brexit “Best for Britain”. Cercetarea arata ca britanicii ar fi de acord cu organizarea unui referendum care sa decida termenii finali privind tranzactia Brexit din luna mai, informeaza Business Insider. Un al doilea referendum ar trebui sa aiba loc inainte ca Marea Britanie sa iasa efectiv din UE in martie 2019, transmite RoNews.co.uk.

Premierul britanic Theresa May a exclus in mod repetat perspectiva unui al doilea referendum privind Brexitul. Sondajul YouGov scoate la iveala ca publicul britanic sustine pentru prima data un vot public prin referendum cu privire la termenii acordului final al iesirii Marii Britanii din UE.

Sondajul arata ca 44% dintre britanici doresc sa voteze acordul pe care Theresa May il va semna cu Bruxelles-ul la sfarsitul negocierilor privind Brexitul, in timp ce 36% nu doresc acest lucru.

Este primul sondaj care indică sprijinul public pentru un referendum asupra acordului final dintre UK si UE.

Totodata, britanicii care au participat la cercetare au fost intrebati daca ar fi de acord ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana. Cei mai multi (44%) au raspuns ca ar sprijini ramanerea UK in UE, in timp ce 41% au raspuns ca isi doresc Brexitul.

Datele sondajului YouGov: 44% dintre britanicii intervievati isi doresc sa aiba ultimul cuvant cu privire la acordul Brexit pe care premierul il negociaza in prezent, in timp ce 36% au raspuns ca nu isi doresc. Alti 19% au spus ca nu sunt siguri.

Eloise Todd, directorul executiv al Best for Britain, a declarat: “Avem o majoritate decisiva in favoarea unui ultim cuvant pe care sa il aiba poporul asupra conditiilor Brexit. Acest sondaj este un moment de cotitura. Singura modalitate democratica de a finaliza acest proces este sa ne asiguram ca cetatenii acestei tari – si nu parlamentarii – au ultimul cuvant, oferindu-le o alegere in cunostinta de cauza cu privire la cele doua optiuni pe care le au la dispozitie. Trebuie sa afcem ceea ce este mai bine pentru Marea Britanie”.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE in martie anul viitor, negocierile formale urmand a fi finalizate pana in octombrie. Un nou referendum ar trebui ar trebui sa aiba loc in intervalul de cinci luni dintre cele doua date.

Theresa May a exclus in mod repetat perspectiva unui al doilea referendum. Ea a declarat anul trecut, intr-o conferinta sustinuta in Germania, ca “nu se pune problema unui al doilea referendum privind Brexitul sau de revenire asupra acestui vot”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.