Raspunsul lui Tudorel Toader privind ordonanta de urgenta de recurs in anulare, trimis Comisiei Europene, nu este pe masura asteptarilor. „Siguranta juridica, inclusiv respectarea hotararilor judecatoresti definitive, este o componenta esentiala a statului de drept”, spune Bruxelles.
Comisia Europeana a interpelat guvernul roman in 24 ianuarie exprimand ingrijorarea privind ordonanta de urgenta, iar Frans Timmermans i-a cerut un raspuns Vioricai Dancila saptamana trecuta.
Raspunsul a fost trimis in 7 februarie, data la care Timmermans a intalnit-o la Bruxelles pe Dancila. Comisia confirma ca l-a primit.
Astfel, Tudorel Toader ii explica lui Frans Timmermans ca in ultimele luni exista doua decizii ale Curtii Constitutionale care au condamnat protocoalele secrete ca si o decizie in urma careia Guvernul a decis sa dea o Ordonanta de Urgenta privitoare la posibilitatea recursului in anulare.
Aceasta vine, se spune in scrisoare, ca urmare a erorilor inregistrate la ICCJ, in ceea ce priveste completurile de 5 judecatori. Este exact ceea ce Bruxelles nu voia sa auda.
Comisia raspunde ca a facut o referire deja la prima decizie in ultimul raport MCV, in noiembrie 2018.
Ea adauga: „Siguranta juridica, inclusiv respectarea hotararilor judecatoresti definitive („res iudicata”), este o componenta esentiala a statului de drept. Dupa cum a subliniat Curtea Europeana de Justitie, este important ca deciziile judiciare definitive sa nu mai poata fi repuse in discutie”.
Apoi, in cadrul recomandarilor gasite anual in rapoartele MCV tinta, obiectivul se muta, spune Romania, astfel incat devine imposibil de stiut ce vrea Comisia Europeana.
Problema a fost ridicata la Bruxelles de mai multe ori iar acum, pentru prima data, ea figureaza intr-o informare trimisa presei de cabinetul Timmermans in urma intrevederii cu Viorica Dancila.
Sa insemne aceasta ca si Timmermans crede ca obiectivele sunt prea « suple » sau doar ca este de acord sa se aplece asupra problemei ?
Suntem tentati sa credem ca de fapt, in acest moment, nici nu mai conteaza perceptia Comisiei asupra problemelor Romaniei. Timmermans este in campanie electorala pentru sefia Comisiei Europene, ca multi alti membrii ai echipei.
De acum si pana la toamna institutiile UE se pun in lumina de veghe iar politicienii isi vad doar de imaginea lor. Coruptia din Romania si respectul fata de justitie vor fi , poate, din nou privite indeaproape doar de viitoarea echipa a Comisiei Europene despre care nu se stie nici ce componenta va avea si nici de cine va fi condusa.
Sursa: RFI