Economie

Bucuresti – un oras care incalca Constitutia si construieste in nestire, defrisand spatiile verzi

Dreptul la un oraș curat, cu un mediu echilibrat, este garantat prin Constituție cu toate acestea, nici vasta majoritate a oamenilor de afaceri, nici autoritățile nu par să cunoască prea bine acest document. Probabil asta explică faptul că spațiile verzi sunt înlocuite cu noi construcții, din dorința de a avea clădiri mai multe și mai bine poziționate, într-un oraș care deja nu mai are terenuri pentru toată lumea. Cei de la Imopedia subliniaza ca în Senat există acum un proiect de lege menit să protejeze puținele spații verzi rămase în interiorul Bucureștiului.

Numărul spațiilor verzi din București scade cu o viteză atât de mare încât Comisia Europeană ne-a amendat și ne-a somat să rectificăm această situație. Poluarea cu praf a devenit prea periculoasă pentru cetățeni, așa că Agenția Europeană a Mediului a solicitat schimbarea legilor în domeniu. Prin urmare, în Senat se discută protejarea spațiilor verzi dintre blocuri, un amendament la legea 135/2014, care s-a dovedit a fi mult prea permisivă. Potrivit acesteia, abuzurile imobiliare sunt chiar ușor de aplicat.

„De la intrarea sa în vigoare, această lege a generat efecte negative asupra mediului pentru că a supus riscului de construcție sute de hectare de spații verzi din Capitală și nu numai, în special spațiile verzi dintre blocuri, care sunt înscrise astfel în cartea funciară”, se arată nota de motivare a proiectului de lege.

Iti recomandam si: Un roman a inventat casa care se construieste in 6 zile

Casa traditionala care te va convinge ca nimic nu se compara cu viata la tara. FOTO

Oricine cumpără o proprietate lângă un spațiu verde, riscă să rămână fără acest privilegiu

Astfel, oricine cumpără un apartament sau casă cu argumentul că este poziționat lângă un spațiu verde, nu are certitudinea că se va și putea bucura de spațiul verde. Oricând, acesta poate fi transformat într-o nouă clădire. legea actuală permite acest lucru, dar legile viitoare ar putea să împiedice asemenea demersuri.

„Extinderea obiectivelor generale vizate de aplicarea Legii nr 24/2007, în vederea asigurării calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației. Concret, este vorba despre modificarea Articolului 7 în sensul extinderii suprafețelor ocupate de spații verzi, prin includerea în categoria spațiilor verzi publice a terenurilor cu potențial ecologic sau sociocultural, a celor cu potențial peisagistic sau propuse pentru protecție/conservare peisagistică”, se arată în același proiect de lege.

Pentru oamenii de afaceri influenți, schimbarea legii ar fi o măsură catastrofală

Din nefericire, obișnuința este mai greu de înlăturat decât o zonă cu spații verzi. Pentru cei care au planuri imobiliare și influența necesară, schimbarea legii ar fi o măsură catastrofală. Ei contraatacă cu argumentul încasărilor pe care le aduc proiectele lor la bugetul de stat.

„La fel cum apărătorii naturii militează pentru păstrarea spațiilor verzi, oamenilor de afaceri care au puternice interese în anumite zone fac lobby pentru a convinge că investițiile lor aduc beneficii economice importante, prin taxele și impozitele pe care le achită, precum și prin locurile de muncă pe care le generează”, explică pentru IMOPEDIA.ro activistul Daniel Prunea, voluntar.

În toamna anului trecut, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României, pentru că autoritățile nu aplică măsuri eficiente de protejare a cetățenilor împotriva poluării fine cu praf PM10.

Sursa: Imopedia

Vezi si: Case traditionale romanesti, stilul care revolutioneaza piata. Arhitectul Adrian Paun: Chiar eu spun WOW

CASE IEFTINE DE VANZARE: Locuinta din containere, la pret de 12.000 euro

Stiri pe aceeasi tema

Reorganizare la ANAF, Guvernul anunta ca vor fi reduse 2.000 de posturi

Cristiana Petrariu Bota

Topul celor mai mari exportatori din economia Romaniei, dominat de industria auto

Ioana Badulescu

Proiectie FMI: Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult