-4.6 C
România
26 ianuarie 2022
BUGET 2016
Breaking News Politica

BUGET 2016. Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru anul viitor fara nicio modificare la forma propusa de Guvern

BUGET 2016. Cele doua Camere ale Parlamentului, intrunite intr-o sedinta comuna, au adoptat miercuri Bugetul de stat pentru anul 2016, cu o majoritate covarsitoare, 309 de voturi „pentru” si 13 voturi „impotriva”.

BUGET 2016. In aceeasi sedinta a fost adoptat si bugetul asigurarilor sociale pentru anul viitor, „pentru” votand 290 de parlamentari, 15 au votat „impotriva” iar trei alesi s-au abtinut de la vot.

BUGET 2016. Parlamentul a adoptat Bugetul pe 2016 fara nicio modificare la forma initiala propusa spre adoptare de Guvern la sfarsitul saptamanii trecute. Pentru ca Bugetul de stat sa fie adoptat miercuri conform planului stabilit initial, cele doua Camere au lucrat atat sambata cat si duminica.

BUGET 2016. Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la debutul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, ca guvernul a decis sa respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, desi impactul majorarii salariilor si al relaxarii fiscale este de 20 miliarde de lei.

„Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus prevederi importante de relaxarea fiscala si cresterea salariala a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016 si, asa cum am spus, Guvernul le-a asumat in cunostinta de cauza. Prevederile mentionate mai sus nu sunt decloc de neglijat si asta e important sa subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, tinân cont de faptul ca veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat premierul Dacian Ciolos, adaugând ca acestea „nu se pot compensa” cu cresterea economica, care este esitmata la 4% din PIB pentru 2016 si care acopera circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, solutia a fost „dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt”, dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Premierul a mai spus ca educatia, sanatatea, transporturile si investitiile reprezinta prioritati de care a tinut cont la elaborarea proiectului.

Bugetul asigurarilor sociale, adoptat de Parlament
Deputatii si senatorii, reuniti miercuri in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, au adoptat bugetul asigurarilor sociale pentru 2016 cu 290 voturi „pentru”, 15 „impotriva” si 3 abtineri.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului de asigurari sociale sunt cu 4,7% mai mici fata de cele de anul trecut, pe fondul scaderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii si al cresterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor finantate din acest buget pentru 2016 se aloca o subventie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mica decat cea de anul trecut.

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistentei sociale si 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobânzi datorate Trezoreriei si active nefinanciare.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala masura pentru anul viitor o reprezinta majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui numar de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O alta masura vizeaza acordarea indicelui de corectie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma sa se inscrie in sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul aloca pentru anul viitor 318 milioane lei pentru biletele de tratament balnear si recuperarea capacitatii de munca, 540 milioane lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane lei reprezinta suma alocata bunurilor si serviciilor, respectiv pentru taxele postale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Necesarul pentru plata prestatiilor cuvenite in cazul accidentelor de munca si boli profesionale va fi de 103 milioane lei, astfel ca suma totala alocata din acest buget cheltuielilor de personal se ridica la 190,7 milioane lei.

Bugetul asigurarilor pentru somaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj si 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si 1,6% pentru plata creantelor salariale.

Stiri pe aceeasi tema

Sedinta CSAT, convocata marti de presedintele Iohannis pentru avizarea proiectului de buget

Delia Ion

Dragnea, pozitie neasteptata: Retragerea lui Ponta, o eroare

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Dancila gafeaza din nou in raspunsul pentru presedintele Iohannis, care intrebase daca mai sunt bani de pensii si salarii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult