Legea pensiilor se modifica. Persoanele care au lucrat in conditii deosebite se vor putea pensiona mai repede
Breaking News

Bugetul de stat a inregistrat un deficit urias in luna februarie. Vom avea un an la limita – Analiza RFI

Bugetul de stat a inregistrat un deficit urias in primele doua luni ale acestui an, cu precadere in luna februarie. Dupa foarte multi ani, bugetul de stat inregistreaza deficit dupa primele doua luni, astfel ca vom avea un an la limita, atrage atentia Constantin Rudnitchi intr-o analiza RFI. In opinia sa, economia, sectorul privat si cel public, nu mai poate tine pasul cu cresterea cheltuielilor statului, deficitul bugetar atat de mare provenind din cresterea puternica a cheltuielilor bugetare, respectiv cu 38,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Un record pentru ultimii ani. 

După foarte mulți ani, bugetul de stat înregistrează deficit după primele două luni. Este un caz rar, întrucât norma a fost în ultimii ani ca, indiferent de deficitul bugetar prognozat, acesta să fie realizat în ultimele luni ale anului. Explicația era aceea că în ultimele luni ale anului se decontau o bună parte din investițiile realizate de administrațiile locale.

Anul acesta, regula s-a schimbat. În luna februarie s-a înregistrat deja un deficit uriaș, fără nicio exagerare. În cifre nominale, deficitul este de 5,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă, 0,59% din produsul intern brut. Pentru comparație, anul trecut, pe primele două luni, bugetul avea un excedent de 397 milioane lei. Și tot pentru comparație, trebuie spus că o situație de acest gen s-a mai înregistrat în anii de criză de după 2009. Actualul deficit se situează, de exemplu, la nivelul din anul 2010, atunci când a fost de 5,8 miliarde lei.

Suntem în fața unei dificultăți bugetare majore? În mod cert, da. Ceea ce nu înseamnă că ritmul de creștere a deficitului bugetar se va menține. Ar însemna că la sfârșitul anului deficitul să depășească 3% din PIB. Ca de obicei, însă, deficitul se reglează din investiții sau mai exact din tăierea investițiilor publice.

(…) În concluzie, bugetul pe primele două luni ale anului ne transmite un mesaj. Economia, sectorul privat și cel public, nu mai poate ține pasul cu creșterea cheltuielilor statului. Ceea ce ne arată că va fi un an la limită în ceea ce privește sănătatea bugetului.

Sursa: RFI

Related posts

Protest al magistratilor in toata tara, procurorii si judecatorii isi pun robele in cui cel putin pana miercuri

Lucy Ionesco

170 de la nasterea lui Mihai Eminescu si Ziua Culturii Nationale. Flacara culturii, aprinsa in toata tara prin actiuni organizate simultan

Lucy Ionesco

Proiectul de modificare a Legilor Justitiei este gata, anunta ministrul Tudorel Toader. Prioritatea o reprezinta conditiile din penitenciare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult