BULGARIA. Candidatul pro-rus Rumen Radev a castigat alegerile prezidentiale cu aproape 60% din voturi

Delia Ion
By Delia Ion noiembrie 14, 2016 11:08

BULGARIA. Candidatul pro-rus Rumen Radev a castigat alegerile prezidentiale cu aproape 60% din voturi

BULGARIA. Candidatul pro-rus Rumen Radev a castigat, duminica, alegerile prezidentiale din Bulgaria cu aproape 60% din voturi, premierul Boiko Borissov anuntandu-si demisia la scurt timp de la anuntarea rezultatelor. Prezenta la vot a bulgarilor a fost de 50%.

Rumen Radev, candidatul opoziției socialiste, considerat un apropiat al Moscovei, a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale, cu aproape 60% din totalul voturilor exprimate, contra 35% obținute de contracandidata sa, Tsetska Tsatchéva, actuala președintă a Parlamentului, candidată a partidului de guvernare, GERB. Participarea la vot a fost de 50%, noteaza RFI.

Iti recomandam si: Moldova a votat! Igor Dodon a fost ales presedinte cu 52,37 % din voturi. Maia Sandu a obtinut 47,63%

Ca urmare a acestui rezultat, premierul Boiko Borissov, al cărui guvern nu are majoritate în Parlament, și-a anunțat demisia. Potrivit agenției bulgare Novinite, premierul Boiko Borisov a mai spus că în Bulgaria ar trebui să fie organizate alegeri anticipate și a avertizat că guvernul următor va fi format din Partidul Socialist Bulgar și de Mișcarea Drepturilor și Libertăților (DPS), al comunității turcilor din Bulgaria, dacă mandatul său va fi transferat socialiștilor.

Dacă premierul demisionează, Parlamentul bulgar rămâne în funcție chiar dacă partidele nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu privire la formarea unei coaliții de guvernare. Decizia de a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri anticipate aparține președintelui bulgar.

Cele mai importante stiri externe sunt pe site-ul RFI.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.