MAE: Bulgaria a introdus controale suplimentare la frontiera
Externe

Bulgaria ne depaseste! Vecinii nostri pot fi scutiti de mecanismul de verificare si cooperare(MCV) unde se afla din 2005

Comisia Europeana spune, in raportul MCV, ca Bulgaria poate fi scutita de mecanismul de verificare si cooperare(MCV) unde se afla din 2005, ca si Romania. Cea din urma, aflata la Presedintia UE de la 1 ianuarie 2019, va fi si singura tara a UE astfel monitorizata din cauza coruptiei.

Bulgaria are mai departe 12 recomandari privind reforma justitiei si crima organizata, dar poate fi independenta in combaterea lor incepand din octombrie 2019 daca actualul ritm al reformelor continua.

Ridicarea MCV-ului este o veche promisiune facuta Romaniei si Bulgariei in 2014 de Jean-Claude Juncker.

Se considera ca Bulgaria nu mai are nevoie de MCV incepand cu finele anului viitor, pe cand Romania poate spera la aceeasi soarta daca reformele sunt readuse pe drumul cel bun.

Comisia face aceasta propunere din timp, asa cum o prevede regulamentul de Aderare al Romaniei si Bulgariei la UE, astfel incat statele membre sa-si poata exprima acordul sau dezacordul.

Iar capitalele UE sunt mai degraba in favoarea propunerii, atmosfera propice fara de care Comisia n-ar fi facut propunerea (sub presiunea PPE si mai ales a Germaniei). Asta-I deschide Bulgariei drumul catre o aderare rapida la spatiul Schengen.

Romania ramane mai departe monitorizata si obtine in plus alte opt recomandari in raportul MCV publicat acum la Strasbourg.

Ele se refera la oprirea imediata a implementarii legilor justitiei modificate si a ordonantelor de urgenta, luarea integrala in calcul a recomandarilor facute de GRECO si de Comisia de la Venetia si la suspendarea imediata a demiterii procurorilor.

Noi recomandari MCV cer si relansarea procesului de numire a sefului DNA, luarea in calcul a opiniei negative a Consiliului Superior al Magistraturii la numirea si demiterea procurorilor si blocarea implementarii schimbarii codurilor.

Din cele 12 recomandari pe care raportul MCV le cuprindea in 2017, acum doua sunt considerate indeplinite. Este vorba intrarea in functiune a sistemului PREVENT (introdus de ANI si de Agentia Nationala de Achizitii Publice) si recomandarea legata de Agentia nationala pentru administrarea bunurilor indisponibilizate.

Stiri pe aceeasi tema

Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se aplica carantina obligatorie in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Zeci de jurnalisti din Turcia au primit mandate de arestare

Cristiana Petrariu Bota

Ray Tomlinson, informaticianul care a inventat e-mailul, a murit la 74 de ani

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult