8.7 C
România
16 octombrie 2021
Social

BUNA VESTIRE. Blagovestenie sau Ziua Cucului, ziua in care nu ai voie sa te certi

BUNA VESTIRE. Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 25 Martie ziua de Buna Vestire, denumita in popor Blagovestenie sau Ziua Cucului. Buna Vestire se sărbătorește pe data de 25 martie a fiecărui an, fiind prima sărbătoare, atestată documentar, dedicată Maicii Domnului. In traditia romaneasca se spune ca ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.Se spune ca in ziua de Buna Vestirenu este bine sa te certi sau sa fii suparat, pentru ca vei avea necazuri tot anul. 

În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

BUNA VESTIRE. Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.

Iti recomandam si: BUNA VESTIRE, 25 MARTIE 2016. Traditii si superstitii de Ziua Cucului. Rugaciunea de Buna Vestire

BUNA VESTIRE. Un alt obicei al zilei de Blagoveștenie, întâlnit cu precădere în Maramureș, este acela de a aprinde focuri în curți până după miezul nopții sau până spre zori. Focurile sunt alcătuite din lucruri nefolositoare, adunate de prin ograzi, iar obiceiul poartă numele de “Noaptea Focurilor”.

SUPERSTITII DE BUNA VESTIRE

– De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;
– În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;
– Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;
– La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.
– O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște. Dacă este timp frumos, va fi an bun; dacă plouă până la amiază, va fi toamnă lungă; dacă este frunza verde, va fi belşug; cum este ziua aşa va fi de Paşti; vin rândunelele, începe să cânte cucul.

– In ziua de BUNA VESTIRE se face foc în curte se pune pâine, apă, sare “pentru îngeri”, care apoi se dau de pomană.
– In ziua de BUNA VESTIRE oamenii se feresc de gâlceavă; nu dorm că vor fi somnoroşi tot anul; nu pun cloşti, că ies puii “suciţi”; “ameninţă” pomii neroditori; slobod albinele printr-o potcoavă, “să fie tari”.
– In ziua de BUNA VESTIRE se înconjoară casa şi livada, afumîndu-se cu tămâie, să fie apărate de “gadine”, seara se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.

Stiri pe aceeasi tema

Stefan Crisu, procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti prins cu mita, a fost retinut

Cristiana Petrariu Bota

PROGRAM RABLA. Valoarea tichetului ramane 6.500 lei, se introduc conditii pentru autoturismele achizitionate

Delia Ion

Mircea Albulescu a murit din cauza unor probleme medicale

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult