Macel pe bursele americane. Ce urmeaza dupa cea mai mare pierdere de puncte intr-o singura zi de tranzactionare din istorie?
Breaking News Economie

Bursele din intreaga lume sunt in cadere libera dupa scaderea cotatiei petrolului. UPDATE

Panica pe burse la nivel global, dupa ce pretul petrolului a scazut cu peste 30%, dar si pe fondul tensiunilor generate de coronavirus. Cea mai mare scadere a fost inregistrata pe bursa italiana, peste 9%, in timp ce indicele societatilor financiare listate pe Bursa de la Bucuresti a scazut cu peste 6%.

Scaderea cotatiei petrolului a generat o panica generalizata pe bursele internationale. Asta după ce OPEC nu a reușit să se înțeleagă cu Rusia privind o reducere a producției, motiv pentru care Arabia Saudită a luat o decizie surprinzatoare: aceea de a extrage mai mult petrol și de a-l vinde mai ieftin, mai ales în Asia.

UPDATE: Scaderea pretului petrolului s-a produs dupa ce OPEC nu a reusit sa se inteleaga cu Rusia privind o reducere a productiei, motiv pentru care Arabia Saudita a luat o decizie surprinzatoare: aceea de a extrage mai mult petrol si de a-l vinde mai ieftin, mai ales in Asia.

In acest context, principalele burse din Asia inregistrau pierderi semnificative luni, victime ale propagarii epidemiei mondiale de coronavirus si ale prabusirii pietei petrolului.

Efectul a fost alunecos si in lant, principalele burse europene prabusindu-se efectiv la scurt timp.

Bursa de la Londra inregistra o cadere de 7,14% iar cea de la Frankfurt un declin de 6,16%. Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a cazut cu 10,45%.

In jurul orei 10:08 GMT, bursa de la Paris afisa o scadere de 6,86%, cel mai puternic declin inregistrat in cursul unei sedinte dupa data de 24 iunie 2016, cand a avut loc referendumul pentru Brexit.

Luni dimineata, prețul pe piețele internaționale a scăzut la deschiderea burselor și cu 30 la sută, cea mai mare depreciere de după începutul războiului din Golf, acum aproape trei decenii. Petrolul american WTI se tranzacționa dimineață cu puțin peste 28 de dolari, în timp ce vineri era 41 de dolari.

De asemenea, indicele britanic Brent a ajuns la 32,6 dolari pentru un baril, în condițiile în care vineri era peste 45. Analiștii estimează că prețul ar putea ajunge și la 20 de dolari barilul anul acesta.

Prabuşiri violente pe Bursa de Valori Bucureşti

Declin de 13,32% pentru OMV Petrom, la ora 10:30, după ce, în debutul şedinţei de tranzacţionare, preţul acţiunii avea o cădere de aproape 24%

Panica instalată în pieţele internaţionale după ce OPEC nu a reuşit să ajungă la un acord cu aliaţii săi în ceea ce priveşte reducerea producţiei, care ce s-a adăugat la volatilitatea deja existentă, provocată de angoasa ce a cuprins pieţele pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus, a cuprins şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Toţi indici bursei au înregistrat scăderi violente în debutul şedinţei de tranzacţionare, deprecierile fiind situate între 7,82% pentru indicele BET Plus şi 9,28% pentru BET-NG, după jumătate de oră de tranzacţionare.

Titlurile OMV Petrom (SNP), a căror evoluţie este puternic corelată cu preţul petrolului înregistra, la ora 10:30, un declin de 13,32%, la 0,3285 lei, după ce, în debutul şedinţei de tranzacţionare, preţul acţiunii companiei avea o cădere de aproape 24%.

Este o cădere apărută în condiţiile în care, cotaţiile futures pentru WTI au scăzut cu 27% şi au coborât sub 30 de dolari pe baril, în timp ce cotaţiile petrolului Brent, relevant pentru piaţa europeană, au scăzut cu peste 31%, până la circa 31 de dolari pe baril.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cea mai lichidă acţiune de la bursa noastră, erau în declin cu 5,77%, la 2,285 lei, cele ale Fondului Proprietatea afişau o scădere de 4,48%, până la 1,28 lei, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 31,75 lei, cu 5,65% sub referinţa de vineri.

Valoarea tranzacţiilor era, după jumătate de oră de la deschiderea şedinţei bursiere, de 33,8 milioane de lei (şapte milioane de euro), cu numai 15% sub rulajul mediu zilnic al anului trecut, de 40 milioane lei.

În Europa, indicele STOXX 600 afişa o scădere de 6,4%, la ora 10:30, în vreme ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, consemna un declin de 7,3% iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze deprecierea era de 8,5%.

Indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut, în şedinţa de ieri, cu 5,38%, în timp ce Topix s-a depreciat cu 5,52%. În China, indicele Shanghai Composite a avut un recul de 3,01%, iar Shenzhen Composite a căzut cu 4,09%.

Stiri pe aceeasi tema

Noii ministri au depus juramantul la Palatul Cotroceni, de la ceremonie au lipsit liderii Coalitiei – Dragnea si Tariceanu

Ioana Badulescu

Guvernul Romaniei ar fi informat Comisia Europeana despre desfiintarea Pilonului II de pensii inca din aprilie

Ioana Badulescu

Statele Unite au introdus noi reguli pentru cei care solicita Carte verde si viza

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult