Externe

Calatoria cu buletinul in Republica Moldova, cu alta ocazie

Romanii s-au bucurat degeaba ca vor intra pe baza buletinului in Republica Moldova. De fapt, calatoria cu buletinul in Republica Moldova mai asteapta. La nici 24 de ore dupa ce Guvernul de la Chisinau a adoptat o hotarare care prevede acordarea unei facilitati unilaterale in favoarea cetatenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova in baza cartilor nationale de identitate, Curtea Constitutionala a spus ca guvernul interimar nu are dreptul sa aprobe hotarari. In acest context, hotararea a fost declarata neconstitutionala.

De fapt, viitorul Guvern moldovean va trebui sa dea o noua hotarare pentru ca romanii sa poata calatori doar cu buletinul in Rep. Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat in sedinta de marti Hotararea nr. 63/2015 prin care se amendeaza cadrul legislativ existent cu privire la documentele in baza carora este permis accesul cetatenilor straini in Republica Moldova.

La finalul aceleiasi sedinte, guvernul condus de Chiril Gaburici si-a aprobat si propria demisie, anuntata inca din 12 iunie.

Curtea Constuitutionala a declarat neconstitutionala aceasta hotarare. De fapt, judecatorii constitutionali au ajuns la concluzia ca toate actele adoptate de guvern miercuri nu sunt constitutionale, deoarece guvernul era deja considerat demis inca din data de 12 iunie, atributiile sale fiind doar unele strict administrative, nu si legislative.

Curtea constitutionala a fost sesizata de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Magistratii au decis ca „demisia Prim-ministrului si, respectiv, a intregului Guvern intra in vigoare in momentul comunicarii acesteia: – in cazul cererii scrise adresate Parlamentului – in momentul depunerii; – in cazul anuntului public – in momentul emiterii”. Chiril Gaburici si-a anuntat demisia vineri, 12 iunie, in cadrul unui briefing, iar ultima sedinta a Guvernului a avut loc marti, 16 iunie. in cadrul acesteia, au fost examinate peste 50 de proiectele de legi si hotarari.

Hotararea privind accesul cetatenilor straini in Republica Moldova nu este una care sa poata starni polemici la Chisinau, un regim similar pentru cetatenii europeni fiind deja adoptat de tarile din Balcanii de Vest care si-au depus candidatura pentru aderarea la UE si au semnat acorduri de asociere cu UE. Nu este exclus ca un alt document din cele peste 50 aprobate in sedinta cu pricina sa fi dus la sesizarea Curtii Constitutionale si la raspunsul ei prompt. Pe site-ul guvernului de la Chisinau apare, spre exemplu, informatia aprobarii unui proiect de lege pentru armonizarea Codului de procedura penala cu Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Masurile privesc arestul preventiv.

Proiectul de lege prevede stabilirea unui termen limita de tinere in stare de arest in cadrul unui proces penal, pentru a asigura respectarea principiului previzibilitatii normei juridice, in special, aceasta se refera la tinerea in stare de arest in timpul judecarii cauzei. De asemenea, documentul prevede adaptarea normelor din Codul de procedura penala la cerintele motivarii si justificarii masurii arestului preventiv, atat in demersurile procurorilor, cat si in hotararile instantelor judecatoresti. Mai mult, sunt incluse noi criterii si motive de apreciere a necesitatii arestarii preventive, cum ar fi pericolul public. Totodata, proiectul de lege prevede excluderea banuitului din categoria persoanelor asupra carora poate fi aplicata masura arestului preventiv.

Stiri pe aceeasi tema

Accident cu un autocar romanesc in Ungaria, cel putin 4 morti si 15 raniti. Accidentul in lant s-a produs pe Autostrada Paneuropeana, Vama Nadlac a fost inchisa

Cristiana Petrariu Bota

Biserica ortodoxa din Ucraina se desparte de biserica rusa si devine independenta. Declaratia de autocefalie, semnata de patriarhul Constantinopolului

Ioana Badulescu

Cutremur in Turcia si Grecia de 6.7 pe scara Richter, o parte din orasul Izmir este sub daramaturi

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult