IT/Stiinta

Calatoria pe Marte, in pericol! Razele cosmice ar putea provoca leziuni ale creierului la astronauti

Nimeni nu poate garanta ca o calatorie pe Marte este sigura, desi s-au dovedit a fi destui curajosi care sa paraseasca Pamantul. Un pericol care i-ar putea face pe cei mai multi sa se razgandeasca a fost descoperit recent: razele cosmice pot provoca leziuni cerebrale.

Potrivit neurologilor, razele cosmice din spatiu pot schimba structura de neuroni din creier dupa dupa expunerea pe o perioada mai indelungata. Acest lucru poate duce la deficiente grave.

Intr-un studiu finantat de NASA se arata ca soarecii expusi la particule energetice încărcate – cum ar fi cele gasite in razele cosmice galactice – au prezentat pierderi de memorie si deteriorarea neuronilor si sinapselor unde sunt trimise si primite impulsurile nervoase.

Potrivit lui Charles Limoli, profesor in oncologia radiatiilor la Universitatea din California-Irvine, oamenii cu siguranta ca s-ar confrunta cu aceleași probleme ca soarecii, deoarece particulele din razele cosmice pot trece prin navele spațiale in corpurile astronauților.

„Astronautii poate suporta deficiente cognitive care duc la confuzie, anxietate crescută și probleme pe termen lung, cu functiile cognitive”, a declarat Limoli.

El a adăugat că acest lucru ii va face pe astronauti mai puțin capabili să răspundă la situații și de a rezolva problemele, ceea ar putea pune viața în pericol într-o situație de urgență.

Este o problema pe care noi pe Pamant nu o avem, deoarece planeta este protejat de magnetosfera.

Potrivit purtătoarei de cuvânt NASA Stephanie Schierholz, o misiune pe Marte ar dura cel puțin 2.5 ani: o călătorie de șase luni pana acolo, cel puțin un sejur de 18 luni pe planetă, și un zbor de șase luni înapoi.

Deși oamenii nu se vor putea feri în totalitate razele nocive, Limoli spune ca exista posibilitatea de a fi dezvoltate nave spațiale cu zone de puternice de ecranare.

Alte opțiuni sunt, de asemenea, în dezvoltare inclusiv a medicamentelor care ar putea ajuta la protejarea creierului de razele cosmice.

Stiri pe aceeasi tema

NASA va trimite o expeditie umana pe Marte pana in anul 2033

Delia Ion

Huawei a lansat telefoanele Mate 30, primele fara aplicatii Google. Cu ce impresioneaza Mate 30 si Mate 30 Pro

Cristiana Petrariu Bota

200 de ONG-uri romanesti pot beneficia de 9 milioane de dolari pentru promovarea in Google, prin Asociatia Europa Digitala

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult