10.3 C
România
25 septembrie 2021
Ministerul Muncii: Cresterea alocatiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, nu sunt fonduri
Breaking News Politica

Calendarul formarii unui nou Guvern dupa adoptarea motiunii de cenzura

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de Viorica Dancila a fost adoptata miercuri, 10 octombrie 2019, cu 238 de voturi „pentru”. Motiunea de cenzura „Ca sa reconstruim Romania, Guvernul Dancila trebuie demis de urgenta!” a fost depusa in Parlament la 1 octombrie 2019. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO Romania, ALDE, UDMR, minoritati nationale, dar si de fosti parlamentari PSD.

In situatia in care o motiune de cenzura este adoptata, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, increderea acordata executivului se considera retrasa, iar Guvernul este demis, potrivit articolului 113 din Constitutie.

Odata guvernul demis, Presedintele Romaniei desemneaza un alt candidat pentru functia de prim-ministru, in baza articolului 85 din Constitutie.

Potrivit art. 103, alineat 1 din Constitutie, Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament. Daca o astfel de majoritate nu exista, presedintele consulta partidele reprezentate in Parlament.

In termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie sa intocmeasca lista cu membrii guvernului si programul de guvernare si sa le trimita pentru dezbatere Camerei Deputatilor si Senatului (art. 103, alin. 2 din Constitutie).

Birourile permanente ale celor doua camere transmit programul de guvernare si lista Guvernului tuturor deputatilor si senatorilor, se arata in art. 86 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Tot birourile permanente stabilesc data sedintei comune a comisiilor permanente si a sedintei comune a celor doua camere, in cadrul carora vor avea loc audierile ministrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Sedinta comuna nu poate fi stabilita la o data care sa depaseasca 15 zile de la primirea programului si a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru functia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de catre comisiile de specialitate ale celor doua camere. Candidatii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motiveaza si le prezinta premierului desemnat. In situatia in care un membru de pe lista noului guvern primeste un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o noua propunere sau poate sa mentina propunerea initiala. Daca premierul vine cu o noua propunere, aceasta va fi supusa audierii.

Dupa audieri si acordarea avizelor, se convoaca sedinta comuna a camerelor, in cadrul careia premierul desemnat prezinta parlamentarilor lista de ministri si programul de guvernare. Urmeaza dezbaterile pe marginea programului si listei cu membrii guvernului, astfel incat, la cererea liderilor de grup, presedintele de sedinta le da cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Dupa incheierea dezbaterilor, deputatii si senatorii voteaza, cu majoritate absoluta, propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat intr-un proces verbal, iar acordarea votului de incredere se materializeaza printr-o hotarare a Parlamentului, care se semneaza de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei pentru a numi Guvernul.

Primul-ministru si membrii Guvernului vor depune individual juramantul in fata Presedintelui Romaniei. Guvernul, precum si fiecare ministru in parte isi exercita mandatul, incepand cu data depunerii juramantului.

In cazul in care Guvernul nu a fost validat in parlament, presedintii celor doua camere il informeaza de indata pe Presedintele Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.

Stiri pe aceeasi tema

Romania are Guvern! Ministrii Cabinetului Grindeanu au depus juramantul, presedintele Iohannis: Astept sa-mi spuneti cum veti ajunge la deficit de 3%

Delia Ion

Alina Gorghiu si Lucian Isar s-au casatorit in secret. FOTO cu verigheta

Cristiana Petrariu Bota

Basescu promite o opozitie fara compromisuri PSD: Acesta pare sa fi fost destinul meu in politica

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult