Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul privind folosirii ilegale a datelor Facebook in campania alegerilor din SUA si in cea pro Brexit
IT/Stiinta

Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul privind folosirii ilegale a datelor Facebook in campania alegerilor din SUA si in cea pro Brexit

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, acuzată că a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, îşi încetează operaţiunile, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Cambridge Analytica se închide, a recunoscut miercuri un oficial al acestei firme de consultanţă aflate în centrul scandalului privind confidenţialitatea datelor personale ale utilizatorilor Facebook, potrivit ziarului Wall Street Journal, preluat de Reuters. Ştirea este confirmată de Nigel Oakes, fondator al SCL Group, din care face parte şi Cambridge Analytica.

Se pare că decizia de a închide atât SCL Group, cât şi subsidiara Cambridge Analytica a fost luată deoarece ambele îşi pierdeau clientela şi se confruntau cu cheltuieli judiciare în creştere, în urma anchetei legate de relaţia lor cu Facebook.

Scandalul datelor personale a izbucnit la jumătatea lunii martie, anul acesta, după ce s-a aflat că firma Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale a circa 85 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Cambridge Analytica a folosit, se pare, aplicaţia „thisisyourdigitallife” dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

Imediat după declanșarea scandalului Cambridge Analytica, cotaţiile acţiunilor Facebook au scăzut drastic, ceea ce a redus valoarea pe piaţă a firmei cu aproximativ 50 de miliarde de dolari. Ca urmare a scandalului care s-a iscat, directorul general al firmei, Alexander Nix, a fost suspendat.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană. La finalul lunii martie, sediul firmei Cambridge Analytica a fost percheziționat de autoritățile britanice pentru a verifica dacă datele personale ale utilizatorilor reţelelor de socializare online au fost colectate într-un mod neautorizat şi dacă Facebook a luat suficiente măsuri pentru a proteja acele date.

Stiri pe aceeasi tema

Programatorii beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii

Delia Ion

Amazon a lansat smartphone-ul Fire Phone, cu ecran care face imaginile să pară 3D.

Teodora Badescu

TeCOMM te invata cum sa-ti pastrezi clientii in online

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult