Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila s-a citit cu sala goala. Documentul va fi dezbatut si votat joia viitoare
Politica

Camera Deputatilor a dezbatut motiunea ALDE, votul se da miercuri

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, prima moţiune simplă la adresa unui ministru al Guvernului Cioloş, în urma demersului făcut de partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Moţiunea a fost criticată de Prună. În plen nu au fost prezenţi deputaţii PNL, dar nici majoritatea celor din PSD.

Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a anuntat ca exprimarea voturilor se va face în şedinţa de plen de miercuri.

UPDATE Raluca Prună le-a mulţumit celor din sală pentru prezenţa la discursul său şi i-a invitat să dialogheze în viitor pe mai multe teme judiciare, inclusiv pe tema interceptărilor. „Este prematur acum să mă pronunţ. Doresc să aştept votul de miercuri şi, funcţie de rezultatul votului de miercuri, am să pot să-mi fac propria reflecţie şi să iau o decizie’“, a spus Prună la finalul dezbaterii.

UPDATE Remus Cernea, deputat independent: Sunt dezolat de prezenţa din sală. Aproape că sunt mai mulţi jurnalişti prezenţi în sală decât deputaţi. Voi face şi acum două selfiuri pentru a prezenta interesul deputaţilor pentru o temă de interes public.

UPDATE Mate Andras, lider de grup al UDMR: Îmi pare nespus de rău că la un subiect politic atât de important e atât de puţină lume. Lipseşte un partid întreg, chiar două.

UPDATE Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE : „Din tot discursul dumneavoastră nu aţi convins pe nimeni că declaraţia a fost o eroare de comunicare. Aţi arătat că e modul dumneavostră de vă raporta la drepturile din România Dumneavostră şi Guvernul din care faceţi parte puteţi face orice doriţi, să spuneţi orice doriţi. Nu aveţi niciun angajament. Nu aţi venit cu un program (…) Nu aveţi nicio motivaţie profesională în concordanţă cu profesia de ministru. Ce motivaţie aveţi când ştiţi că la sfârşitul anului vă întoarceţi la Bruxelles la funcţia bine plătită”, a spus Cătăniciu, parlamentar care a avut probleme cu Justiţia, având o decizie a ICCJ definitivă privind conflictul de interese.

UPDATE Raluca Prună, la moţiunea simplă a ALDE: În data de 14 martie 2016 am publicat pe pagina unei reţele de socializare o frază: „OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic”. Mă aflu astăzi deoarece un număr de deputaţi au considerat că ameninţarea mea ar fi o ameninţare la adresa drepturilor fundamentale. Argumentul folosit de mine: voi reformula argumentul. Nu este suficient ca drepturile să fie proclamate. În fond, asta fac şi statele totatalitare. Drepturile trebuie să fie garantate. De cine? De statul care adoptă o constituţie, care aderă la tratate internaţionale.

Corupţia, tratamentul preferenţial în aplicarea legii, plastic spus că unii sunt mai egali ca alţii, sunt o povară. legea trebuie aplicată. Fărăr excepţie, fără reerve. Aceasta e singura interpretare corectă a afirmaţiei mele. Suntem, şadar, de acord, eu, cei care au semnat moţiunea, ceilalţii, că drepturile nu sunt un lux. Prioritatea absolută a mandatului meu: cetăţeanu, centrul politicilor publice. Avem o garanţie care garantează drepturi fundamentale. Libertatea şi siguranţa sunt două deziderate sociale care adesea nasc tensiuni. România nu este singulară. Fiecare societate trebuie să caute justa măsură. Nu vreau să ne limităm dreptul exclusiv la libera circulaţie. Vreau să putem merge în siguranţă într-un club, pe stradă. Când suntem victima unei infracţiuni căutăm răspunsul în Justiţie. Trebuie să dăm Justiţiei instrumentele de care are nevoie. Trebuie să-i dăm Justiţiei resursele de care are nevoie.

De asemenea, trebuie să apărăm Justiţia. Nu cred că serveşte nimănui să purtăm o discuţie în termeni caricaturali ai moţiunii depuse astăzi. România e un stat de drept. România nu e un stat totalitar, nu e un stat poliţienesc. Împreună cu echipa mea am făcut într-un timp scurt multe lucruri concrete. Un exemplu: adoptarea sub mandatul meu regulamentului aplicării pedepselor, regulament care trebuia adoptat cu 24 de luni în urma.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a venit însoţită de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Sursa: Adevarul

Articole asemănătoare

Premierul Tudose: In calitate de roman si de premier, refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei

Ioana Badulescu

O parte dintre candidatii AUR sunt neamuri. Unde e meritocratia clamata?

Teodora Badescu

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Nationala: 1 Decembrie este inca un pas spre acel viitor pe care ni-l dorim cu totii

Lucy Ionesco