Campania electorala pentru alegerile europarlamentare a inceput sambata, in cursa pentru un loc in Parlamentul European lansandu-se 13 formatiuni politice si trei independenti. PSD ocupa primul loc pe buletinul de vot, urmat de Alianta 2020 USR PLUS. Pe 25 mai, la ora 7,00, campania electorala se va incheia, iar cei peste 18.949.141 de alegatori vor fi chemati la urne pe 26 mai. In tara sunt organizate 1.269 de sectii de vot, in timp ce romanii din diaspora pot vota la europarlamentare in 441 de sectii deschise in afara tarii.
In campania electorala candidatii, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.
Potrivit prevederilor legale, mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.
In timpul campaniei electorale primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Politia locala asigura integritatea panourilor si afiselor electorale amplasate legal, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri, precum si pentru candidatii independenti.
Un afis electoral amplasat in locurile prevazute nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat. Se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.
Dupa incheierea campaniei electorale se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate.
Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European. Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care, in ziua de referinta, sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale. Alegatorii comunitari care in ziua de referinta se afla in strainatate voteaza pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European numai daca se regasesc in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta, care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale.
Cererile alegatorilor netransportabili din motive de boala sau invaliditate prin care se solicita deplasarea urnei speciale se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central. Cererile scrise formulate de alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicita deplasarea urnei speciale, se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor.
PSD ocupa primul loc pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de Alianta 2020 USR PLUS, Partidul Pro Romania.
Urmatoarele pozitii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, UNPR, Blocul Unitatii Nationale – BUN. Pe ultimele pozitii pe buletinul de vot se afla candidatii independenti – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion si Peter Costea.