Campania electorala pentru EUROPARLAMENTARE a inceput vineri, 25 aprilie

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 25, 2014 06:47

Campania electorala pentru EUROPARLAMENTARE a inceput vineri, 25 aprilie

A inceput CAMPANIA ELECTORALA PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Desi majoritatea partidelor au furat startul campaniei pentru europarlamentare din 25 mai inca de acum cateva saptamani, campania debuteaza oficial in data de 25 aprilie.

Nu mai putin de 15 partide si aliante, precum si 8 candidati independenti se vor duela in marea batalie pentru cele 32 de locuri de deputati in Parlamentul European (PE).

Alianta electorala PSD-PC-UNPR, isi lanseaza oficial lista de candidati sambata, la Romexpo, in prezenta presedintelui Parlamentui European, germanul Martin Schulz, candidatul Partidului Socialistilor Europeni la functia de presedinte al Comisiei Europene.

Cel mai mare partid din Opozitie, PNL, lupta pentru Parlamentul European cu un slogan de campanie “sportiv”: “EuroCampioni la fapte”.

HotWeek.ro iti recomanda si: Ce sfaturi primeste Elena Udrea pentru prezidentiale

Capul listei PNL, Norica Nicolai, se prezinta drept “Eurocampioana demnitatii romanilor”. In schimb, eurodeputatul Adina Valean, sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu, se lauda, pe brosurile electorale, cu realizari mai pragmatice: “EuroCampioana tarifelor scazute la roaming in UE”. “Adina a redus cu 80% preturile la apelurile in roaming”, mai scrie pe un afis al lui Valean, cu referire la o propunere de directiva initiata de Comisia Europeana, la care eurodeputatul roman a fost raportor.

PNL are si un material electoral “cu bataie lunga”, in care apar presedintele partidului, Crin Antonescu, candidatul oficial pentru scrutinul prezidential din noiembrie, precum si prim-vicepresedintele liberal Klaus Iohannis, un nume vehiculat neoficial pentru alegerile prezidentiale din toamna.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 25 MAI 2014

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 25 MAI 2014

“Europa in fiecare casa!” promite si sloganul PDL, partidul romanesc care la alegerile europene de acum 5 ani s-a clasat pe primul loc.

PDL-istii au afise separate pentru alegatorii oraseni si pentru sateni. In privinta candidatilor, PDL incearca sa fructifice imaginea de justitiara a fostului ministru al Justitiei: “Monica Macovei. Impotriva coruptiie. Impotriva saraciei”.

PDL are avantajul ca figureaza primul pe buletinele de vot, in urma tragerii la sorti de la Autoritatea Electorala Permanenta.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE, ORDINEA PE BULETINELE DE VOT

Astfel, ordinea competitorilor este urmatoarea: PDL, Partidul Miscarea Populara, UDMR, Alianta PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Partidul Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Poporului – Dan Diaconescu si independentii Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu si Valentin Daeanu.

Referitor la afisele electorale, legislatia prezentata de Biroul Electoral Central prevede ca sunt interzise cele care “combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat”.

De asemenea, afisele electorale nu vor putea fi aplicate pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

Conform HG 80/2014, campania electorala ia sfarsit pe 24 mai, la 7 dimineata. Votul va avea loc pe 25 mai, intre 7 orele 7.00 si 21.00.

Cum voteaza alegatorii

Potrivit AEP, 18.303.915 alegatori vor fi chemati la urne sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European. In campania organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.

Campania este interzisa, insa, in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare.

Alegatorii romani vor putea vota in cele 18.532 de sectii de votare care or fi deschise pe teritoriul national, conform AEP, precum si in cele 190 de sectii pe care Ministerul Afacerilor Externe spune ca le va amenaja in strainatate.

Conform MAE, numarul sectiilor de votare din strainatate a ramas acelasi ca in 2009, insa in interiorul acesor cifre a fost dublat numarul sectiilor din Republica Moldova – de la 4 la 8 – si din Spania – de la 9 la 18. In schimb, in SUA vor fi 5 sectii de vot, fata de 19, cate erau deschise in 2009. Sectiile din strainatate vor fi amenajate la misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei, in institutele culturale si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

Pentru anumite categorii de alegatori, votul poate fi exercitat si la urne speciale. Acesti alegatori sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati, daca este cazul, din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare, potrivit prevederilor legale.

De urnele speciale vor putea uza detinutii carora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale. Detinutii respectivi trebuie insa sa depuna cereri pentru a vota, in scris, la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta.

De asemenea, alegatorii care nu se pot deplasa din cauze de sanatate pot vota prin intermediul urnelor mobile.
Sectiile din strainatate NU vor avea urne speciale sau mobile.

Acte necesare la vot

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile din tara in baza unuia dintre urmatoarele acte: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz, conform BEC.

Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza unuia dintre urmatoarele acte: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate.

Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza unuia dinre urmatoarele acte: cartea de identitate provizorie, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, dupa caz.

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil.

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.