Campionatul de table a reunit in Sectorul 6 cei mai infocati jucatori
Social

Campionatul de table a reunit in Sectorul 6 cei mai infocati jucatori. FOTO

Campionatul de Table 2015 s-a desfasurat, zilele trecute, in Sectorul 6, la eveniment luand parte cei mai infocati jucatori de table. Evenimentul a fost organizat de PSD Sector 6, informatia organizatia intr-un comunicat.

Pasionatii jocului de table au renuntat la picnicul cu mici si bere si au ales senzatia oferita de rostogolitul zarurilor. „Provocare” a fost cuvantul de ordine, potrivit organizatorilor.

„Hazardul tine doar cu cei buni, de aceea concursul s-a desfasurat sub tutela PSD Sector 6”, completeaza organizatorii.

La sfarsitul acestui material puteti vedea cateva instantanee foto de la Campionatul de table. Dati click pe imagini pentru o vizualizare in marime integrala.

Cine a inventat jocul de table

Majoritatea il jucam, dar aproape niciunul nu stim originea si cum a aparut acesta. Este vorba de jocul de table, poate unul din cele mai populare jocuri din lume. Dar cine a inventat jocul de table? Cine l-a facut popular? Cum a devenit atat de cunoscut in intreaga lume? Ei bine, haideti sa aflam impreuna de pe cineainventat.ro cine este inventatorul jocului de table si istoria acestui joc captivant.

Jocul de table combina strategia cu norocul. De ce? Deoarece trebuie sa iti invingi adversarul cu ajutorul unor mutari inteligente pe tabla, dar si cu ajutorul unui gram de noroc la aruncarea zarurilor. Jocul se desfasoara intre doua persoane, pe o tabla de joc, cu doua zaruri si 30 de piese (puluri), cate 15 pentru fiecare jucator. Tabla de joc este alcatuita din doua randuri de cate 12 sageti incrustate sau pictate.

Indicii ale primelor jocuri asemanatoare provin din Egiptul Antic. Jocul se numea “Senet”, iar mutarile pieselor erau decise prin miscarea zarurilor. In Mesopotamia s-a jucat un joc asemanator numit “Jocul Regal al lui Ur”. In Iranul de astazi, mai exact in Shahr-i Sokhta (“Orasul Ars”), s-a descoperit un joc asemanator, datand din jurul anului 3000 i.Hr. In urma sapaturilor au fost gasite zaruri impreuna cu 60 de piese de joc. Un stramos mai apropiat al jocului modern a fost gasit in orasul iranian Jiroft. Jocul prezenta trei randuri a cate 12 puncte, model asemanator cu jocul romanilor “duodecim scripta”.

In Roma Antica jocul se numea “Ludus duodecim scriptorium” (“Jocul celor 12 linii” sau “Jocul celor 12 semne”). Jocul avea trei randuri a cate 12 puncte, iar piesele erau mutate pe toate cele trei randuri, in functie de numarul dat prin rostogolirea zarurilor. O versiune mai tarzie a jocului roman, redusa la doua randuri de cate 12 puncte, numita “Tabula” (“tabla” sau “masa”), este jocul similar cu cel modern. Obiectivul jocului era eliminarea tuturor pieselor inaintea adversarului.

In poemul Shahnameh scris in secolul XI, poetul persan Ferdowsi il crediteaza pe fizicianul Burzoe ca fiind inventatorul jocului nard, o versiune similara a jocului de table. Poetul descrie o intalnire dintre Burzoe si un monarh venit din India. Monarhul ii prezinta jocul de sah, iar fizicianul jocul nard, jucat cu zaruri din fildes si lemn de tec.

Jocul de table a aparut pentru prima data in Europa secolului IX si a devenit foarte popular printre impatimitii de jocuri de noroc. In anul 1254, regele Louis al IX-lea a emis un decret care interzicea oficialior Curtii Regale si supusilor sa mai practice jocuri cu zaruri.

Jocul de table este printre cele mai vechi jocuri cunoscute si este jucat in mai multe variante in intreaga lume. In Romania, tabla (cuvant provenit din latinescul “tabula”) este un joc foarte popular, jucat de persoane de diferite genuri si varste.

[ot-caption title=”Campionatul de Table 2015 in Sectorul 6″ url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/gabriel-mutu-table-psd-sector-61.jpg”]

[ot-caption title=”Campionatul de Table 2015, Sectorul 6″ url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/campionatul-de-table-sector-6.jpg”]

[ot-caption title=”Campionatul de Table in Sectorul 6″ url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/campionatul-de-table-sector-61.jpg”]

Articole asemănătoare

Premierul Grindeanu se intalneste cu reprezentantii Ambasadei SUA si ai Bell Helicopter. Romania ii va alege pe americani sau pe francezi?

Lucy Ionesco

Cutremur in judetul Buzau de 3.5 pe Richter produs azi-noapte

Bogdan

Alina Bica, amenintata cu moartea intr-un hotel de la malul marii de doi deputati PSD

Lucy Ionesco