14.1 C
România
28 noiembrie 2021
Cand s-a nascut Mihai Eminescu? Data oficiala nu se potriveste, daca o raportam la calendarul gregorian
Citate-Bancuri Life

Cand s-a nascut Mihai Eminescu? Data oficiala nu se potriveste, daca o raportam la calendarul gregorian

Cele doua date de nastere atribuite lui Mihai Eminescu au reprezentat subiectul a numeroase articole si polemici. Ambele sunt, insa, dupa calendarul iulian, adica „pe stil vechi”. Daca data oficiala a nasterii lui Mihai Eminescu s-ar raporta la calendarul gregorian (stil nou), pe care Romania l-a adoptat la data de 14 aprilie 1919, aceasta ar fi 27 ianuarie.

Oficial, Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani, fiind al saptelea din cei 11 copii ai caminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei si al Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti.

O serie de documente si declaratii de epoca prezinta o alta data a nasterii lui Mihai, ceea ce a iscat o serie de polemici. In anul 1898,Titu Maiorescu publica editia a IV-a, postuma, a volumului „Poezii” a lui Mihai Eminescu. In prefata, Maiorescu scria ca poetul e nascut la 20 Decembrie 1849, in satul Ipotesti, langa Botosani. In articolul „Eminescu si poeziile lui”, Maiorescu da si sursa acestei informatii: registrul societatii literare „Junimea” pastrat de Iacob Negruzzi, in care, in anul 1871, Mihai insusi si-a trecut locul si data nasterii: Ipotesti, 20 decembrie 1849, intarind aceasta data cu mentiunea „in ziua sfantului Ignat” pe care biserica ortodoxa il serbeaza in adevar la 20 decembrie. 

Dupa moartea poetului, fratele sau, Matei, pomenea de o insemnare a tatalui lor, intr-o psaltire de familie, unde insemnase nasterile tuturor copiilor lui: „Astazi, 20 decembrie, anul 1849, la 4 ceasuri si cincisprezece minute evropenesti, s-a nascut fiul nostru Mihai”. (George Calinescu – Viata lui Mihai Eminescu)

Eminoscologul Nicolae Iosub, preocupat de nasterea poetului national al romanilor, autor al cartii „Data si locul nasterii lui Mihai Eminescu”, s-a declarat un sustinator al datei de 20 decembrie 1849. El se intreba ce l-a determinat pe Gheorghe Eminovici sa declare ca fiul sau, Mihai, s-a nascut la 15 ianuarie 1850. A incercat acreditarea unei explicatii de ordin religios.

Iata comentariul sau, care are o usoara tenta anecdotica: In anul 1849, sarbatoarea de Pasti a cazut in zilele de 16, 17 si 18 aprilie 1849, postul Pastelui incepand din 27 februarie 1849. Daca Gh. Eminovici ar fi declarat data de 20 decembrie 1849 ca data de nastere a lui Mihai, preotul ar fi spus: „Da bine, coane Gheorghies, mata ai pacatuit in postul Pastelui? La spovedanie ai spus preotului despre acest pacat?” Aceasta rusine nu ar fi (fost) suportata de Eminovici, un om mandru care se stia un bun crestin,asa ca a declarat ca pruncul Mihai s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, cand se implineau 9 luni fara trei zile de la Pasti, daca copilul s-ar fi nascut dupa noua luni.

Dincolo de acest aspect, 15 ianuarie ramane oficial ziua in care a rasarit „Luceafarul poeziei romanesti”.

Stiri pe aceeasi tema

BRAVO AI STIL 2017. Silvia, mesaj emotionant catre fanii sai: Intre posibil si imposibil sunt doar doua litere si o stare de spirit

Cristiana Petrariu Bota

Mihaela Radulescu nu e chiar asa cum apare la Romanii au Talent. Imaginea care sparge mitul tineretii vesnice

Cristiana Petrariu Bota

Eclipsa de soare „americana” – de Pusa Roth

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult