Cand se schimba cartile de identitate si cum vor arata noile documente
Social

Cand se schimba cartile de identitate: MAI informeaza ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat ca romanii vor avea noi carti de identitate. Oficialii romani si cei ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor UE. Potrivit acordului, cartile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zona de citire optica si va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale). Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact. In imaginea de mai sus puteti vedea modelul noului document dintr-o tara membra a UE.

Potrivit acestora, mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii.

Ministerul Afacerilor Interne anunta ca noile norme propuse vor imbunatati securitatea noilor carti de identitate prin introducerea unor standarde minime, atat pentru informatiile continute, cat si pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.

„Securitatea pe intreg teritoriul UE nu poate fi realizata decat prin asigurarea securitatii in fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite sa depistam mai usor cazurile de fraudare a documentelor si de furt de identitate, ingreunand actiunile teroristilor si infractorilor si facilitand totodata libera circulatie a calatorilor de buna credinta”, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, potrivit News.ro.

Potrivit oficialilor MAI, cartile de identitate vor trebui produse in format uniform de card de credit (ID-1), sa includa o zona de citire optica si sa respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale). Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene.

„In noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice. De asemenea, dupa modificarea legislatiei vor putea fi eliberate carti de identitate si pentru minorii cu varste sub 14 ani, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali”, au mai transmis oficialii MAI.

Iti recomandam si: Se schimba din nou cartile de identitate. Ministerul de Interne a anuntat ca acestea vor avea un nou format si vor respecta normele privind standardele de securitate

Potrivit acestora, mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii.

„In general, cartile de identitate existente care nu indeplinesc cerintele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicarii noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai intai. Cartile de identitate eliberate cetatenilor cu varsta de peste 70 de ani vor ramane valabile pana la expirarea lor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca standardele de securitate si sa aiba o zona de citire optica”, a mai transmis MAI.

Cardurile cel mai putin sigure, care nu indeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zona de citire optica vor expira in termen de cinci ani.

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garantii solide privind protectia datelor, pentru a asigura faptul ca informatiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritatile nationale vor trebui sa asigure securitatea cipului fara contact si a datelor stocate in acesta, astfel incat cipul sa nu poata fi piratat sau accesat fara permisiune.

In plus, noile norme se refera doar la securitatea informatiilor care vor fi stocate in cartile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel national sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care tine de legislatia nationala, care trebuie sa fie in deplina conformitate cu normele privind protectia datelor.

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul dubleaza subventiile pentru angajatori, in contextul crizei fortei de munca din Romania

Ioana Badulescu

Adrian Tutuianu, dezvaluiri despre Ghita, generalul Coldea si sistemul SRI

Delia Ion

Biserica Ortodoxa face apel la pace, dialog si rugaciune, aratand ca ura, violenta si polarizarea societatii nu sunt benefice pentru tara

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult