Când vrei să faci alegeri mai bune

Dezvoltarea personală este realizarea unui proces de introspecție în care încercăm să ne descoperim propria identitate pentru a ne explora talentele, a ne îmbunătăți sănătatea, a face schimbări în stilul nostru de viață și tot ceea ce este necesar pentru a fi în armonie cu mintea și corpul nostru.

Pe de altă parte, acest termen se referă la dezvoltarea noastră în domeniul profesional. În fiecare an, tot mai multe companii înțeleg nevoia de a-și instrui angajații în practici legate de coaching ontologic.

Cum se realizează această dezvoltare personală? Este important să stabilim un plan de dezvoltare personală în care să definim principalele obiective: ce vrem să realizăm și cât de departe vrem să ajungem. Odată ce ne sunt definite obiectivele, trebuie să ne concentrăm asupra acelor atribute pe care dorim să le dezvoltăm.  Există întotdeauna posibilitatea de a ne antrena în ceva nou, dar este inutil să ne concentrăm energiile pe ceva ce nu ne place sau nu putem face.

Care sunt beneficiile?

A lucra pentru noi înșine ne permite să ne cunoaștem mai bine, să ne descoperim abilitățile și punctele forte, slăbiciunile și temerile noastre. Cunoscându-ne pe noi înșine, putem defini ce vrem să facem și putem lucra mai eficient pentru a ne îndeplini obiective. Să fim mai clari cu privire la obiectivele și punctele noastre forte ne permite să ne simțim mai motivați. Cu cât motivația este mai mare, cu atât vom face mai bine. Una alt beneficiu este găsirea unui echilibru – majoritatea oamenilor se luptă să găsească un echilibru între viața personală și munca lor.

Dezvoltarea personală ne permite să îmbunătățim perspectiva cu care ne vedem viața și munca. Relațiile personale se îmbunătățesc și se vede mai clar dacă alegem profesia potrivită. Cu siguranță, lucrul la dezvoltarea personală va îmbunătăți toate aspectele vieții tale. Nu este suficient doar să ai ambiția de a reuși în ceea ce ți-ai propus. Cei care au o capacitate de introspecție și autocritică vor putea să se cunoască mai bine și să lucreze mai eficient.

Sfaturi pentru dezvoltarea socială și personală

Să fim conștienți de acțiunile noastre și de modul în care acționăm împreună cu ceilalți.

Să influențăm pozitiv mediul, acesta fiind un agent puternic al schimbarii.

Să arătăm ceea ce am învățat.

Să ne oferim voluntar în ceva ce ne place și de care cei din jurul nostru au nevoie.

Să citim și să-i invităm și pe alții să citească. Să creăm o listă de cărți de dezvoltare personală, care să ne însoțească pe acest frumos drum de dezvoltare personală.

Dezvoltarea personală este un proces continuu neliniar. În acest proces se realizează învățarea și se dezvoltă diferitele resurse de care fiecare etapă a vieții are nevoie, pentru a continua să avanseze. În această călătorie nu există nimic corect sau greșit, ci mai mult sau mai puțin adaptativ. De exemplu, este firesc și evolutiv să plângi când ți-e foame când ești bebeluș, să te supui adulților când ai 10 ani sau să fii rebel în adolescență. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste comportamente nu este adaptativ la vârsta adultă.

„Orice comportament, fie că este un act desfășurat în exterior, sau interiorizat în gândire, apare ca o adaptare sau, mai bine spus, ca o readaptare” – Jean Piaget

Fiecare etapă ne invită să continuăm să aprofundăm cine suntem și este important să înțelegem ce este cu adevărat dezvoltarea personală, deoarece implică o mișcare internă, care vizează extinderea câmpului nostru de conștiință. Imaginează-ți un tuf de trandafiri plantat într-un ghiveci mic. La început crește, dă flori și este sănătos. Dar continuă să crească și vine un moment în care frunzele își pierd culoarea, cad și florile îi sunt din ce în ce mai puține și mai mici. Ce facem? Putem picta frunzele sau adăuga o mulțime de îngrășăminte chimice – înfrumusețăm masca. Dar dacă nu îi dăm mai mult loc pentru ca rădăcinile să se extindă, nu va putea continua să crească sănătos și armonios.

Creșterea personală este ceva dorit de toată lumea, dar trebuie să știi că doar tu îți poți stabili propriul drum. Nu există formule unice, deși există o serie de etape prin care orice persoană trebuie să treacă, pentru a avea o viață plină de sens.