Politica

Candidatul ALDE la Primaria Generala este Daniel Barbu. Declaratiile lui Tariceanu si Constantin

Daniel Barbu este candidatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru funcția de primar general al Primăriei Municipiului București, a anunțat, luni, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la sediul central al partidului. La conferința de presă au participat și copreședintele ALDE Daniel Constantin, Daniel Barbu, precum și cei șașe candidați ai ALDE, la primăriile de sector: Laura Chiriac, Stelian Damov, Elena Petrescu, Ștefan Spiridon, Dan Marian și Robert Stan.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a făcut câteva considerații legate de nominalizarea lui Daniel Barbu.

„În primul rând, noi la ALDE am vrut să ne respectărm promisiunile pe care le-am făcut și anume candidații pe care îi promovăm să întrunească două calități, care, după părerea noastră, sunt esențiale în ochii cetățenilor. În primul rând, un consideret legat de onestitatea și moralitatea candidatului. Al doilea considerent este cel legat de competența profesională și de experiența pe care trebuie să o aibă un candidat pentru o funcție atât de importantă. Ca atare, am luat această hotărâre de a-l desemna pe domnul profesor universitar Barbu și în virtutea faptului că domnia sa conduce organizația de București a ALDE și am vrut, de asemeni, să arătăm și să dăm un exemplu celor care și-au adus candidaturi „din import”, cum se spune, am vrut să arătăm bucureștenilor și respectul care îl avem pentru ei, dar și responsabilitatea pe care noi considerăm că ne incumbă o astfel de desemnare, să alegem un membru marcant al conducerii partidului.

Domnul profesor Barbu este și senator și liderul Grupului senatorial ALDE, din Parlament. Prin urmare, domnia sa prin poziția pe care o ocupă politic am considerat că este una din cele mai reprezentative figuri ale partidului și având în vedere importanța Primăriei Bucureștiului am desemnat o candidatură pe măsură, repet, ca un semn de clar respect pe care îl datorăm cetățenilor.

Fără să intru în terenul de predilecție al candidatului la Primăria Bucureștiului, permiteți-mi să vă schițez câteva chestiuni care ni se par nouă importante pentru definirea mandatului celui care reprezintă candidatul Bucureștiului. Și anume, scoaterea deciziilor importante de politică locală, fie că vorbim de chestiuni care țin de investiții, de urbanism, de restaurare a monumentelor istorice, de alocare a fondurilor primăriei…. Vrem să scoatem aceste decizii din zona înțelegerilor mărunte, a înțelegerilor mici dintre grupurile de interese, dintre grupurile de patronaj politic, în zona deciziei democratice. (…)

Vrem să trecem într-o zonă a marii înțelegeri, adică un contract între noi și cetățeni, care să fie reflexul gândirii noastre democratice, liberale. Și mă bucur că Daniel Barbu a venit cu această idee puternică, care este racordată la așteptările cetățenilor din ziua de astăzi. Cetățenii, cu toții, se simt dezamăgiți de faptul că după alegerile care au loc o dată la patru ani, primarii, consilierii generali rup complet legătura cu cetățenii, deciziile le iau fără să îi consulte pe cetățeni în vreun fel și, din acest motiv, avem situația proastă pe care o deplângem cu toții. Prin urmare vrem o nouă modalitate de abordare a relației între aleși și cetățeni. Prin urmare, mă bucur că avem un candidat de asemnea valoare și eu consider că este cel mai prestigios candidat pe care partidele din București îl pot anunța. (…)

Mă bucur că Daniel Barbu a acceptat să preia această responsabilitate, electoratul căruia ne adresăm este întreg electoratul bucureștean, cu precădere electoratul de centru-dreapta, dar nu numai, și electoratul de stânga cred că va găsi idei și proiect valoroase pe care să poată să le susțină. Sigur, ne-am fi dorit probabil un scrutin în două tururi care să ne dea o șansă în plus, dar și așa eu cred că avem realmente șansa prin personalitatea domnului Daniel Barbu să câștigăm votul de încredere al bucureștenilor pentru alegerile viitoare.

Daniel îți urez mult succes și îți pot garanta că împreună cu colegii noștri care sunt astăzi aici la masă și care sunt candidații la sectoarele din București vom face cu toții o echipă care să ne permită obținerea rezultatelor pe care le dorim, așa încât puteți să vă bazați pe sprijinul meu”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a subliniat că pe „lista de consilieri generali, m-am bucurat că alături de domnul Barbu a venit să facă echipă o persoană pe care eu o apreciez foarte mult, un alt profesor universitar doctor, rector, președintele Consiliului Național al Rectorilor, fost ministru al Educației, fost prim-ministru interimar, domnul Sorin Cîmpeanu. (…) Venim cu o echipă, pentru că experiența dlui. Sorin Câmpenu va conta foarte mult în alegerea pe care o vor face bucureștenii. Este doar cel care va deschide lista pentru consilieri generali, dar vă asigur că pe lista finală o să găsiți și alte personalități din diverse domenii. (…) Vor fi și reprezentanți ai zonei de sănătate, sunt o serie de spitale care aparțin de municipalitate și atunci este important ca profesioniștii să fie cei care se ocupă de toate aceste probleme.

Așadar, eu nu vreau decât să urez succes domnului pofesor Barbu, să-i urez succes și să-i mulțumesc în egală măsură și domnului Sorin Cîmpeanu pentru că a acceptat această provocare și sunt convins că bucureștenii vor face diferența. Bucureștiul merită mai mult, bucureștenii trebuie să îndrăznească mai mult atunci când au așteptări de la administrația publică locală”.

În final, copreședintele ALDE Daniel Constantin a apreciat că: „Sunt convins că nu mergem să ne batem pentru locul doi sau trei, mergem cu toții să ne batem pentru victorie și pentru promovarea proiectelor noastre. Vă urez succes domnule Barbu!”.

La randul sau, Daniel Barbu a vorbit despre trei lucruri care a considerat că sunt relevante pentru candidatura sa: „M-am născut și am crescut în acest oraș, cu cu întreruperi scurte când am fost profesor universitar în SUA și în Franța. 57 din cei 59 de ani de viaţă aici i-am petrecut. Am trăit, spre deosebire de cei care sunt mai tineri, drama acestui oraş, începând cu 1977, şi anume cea a demolării centrului istoric, a întregii zone Uranus – Dealu Spirii, a 24 de biserici. Împreună cu doi prieteni, în 1981 am redactat un raport pe care l-am trimis la UNESCO.

A fost înregistrat acolo ca obiect de lucru, a fost difuzat respectivul raport şi de Europa Liberă în serial. Se numea, inspirat de o carte a lui Andreï Amalrik, care era foarte faimoasă în epoca respectivă, „Va supravieţui Bucureştiul până în 1984?”. Deci, am rămas marcat de această experienţă a tinereţii mele, a unui oraş asediat, a unui oraş pe care statul, partidul – stat de atunci dorea să îl remodeleze, să îl golească de istoria lui şi să îl adapteze unei viziuni politice, cea a marxism-leninismului. Trebuie să recunosc că şi în ultimii 26 de ani am păstrat aceeaşi îngrijorare faţă de un oraş pe care îl consider astăzi încă asediat, nu de un partid – stat, nu de partide, nu de stat, ci mai degrabă de interese private, care urmăresc, până la urmă, să ia ca şi vechiul Partid Comunist, să ia în posesie, după o logică foarte diferită şi întotdeauna privată, să ia în posesie oraşul şi să îl supună unor interese particulare.

A două identitate care mi se pare relevantă pentru această candidatură şi pe care mi-o asum şi sunt mândru că pot să o fac, este cea de liberal. Eu pornesc analiza oricărei politici publice, oricărei sarcini care îmi stă în faţă, de la persoana umană. Eu nu gândesc în categorii. Am văzut că sunt alţi candidaţi care spun că unii fură, alţii trebuie să se implice. Eu nu cred că sunt astfel de categorii mari. Pentru mine, fiecare persoană, fiecare concetăţean al meu din Bucureşti este o lume, care trebuie respectată, cunoscută, privită cu atenţie.

A treia identitate pe care mi-o asum, cu modestie de data aceasta şi nu numai pentru că astăzi începe Săptămâna Mare, este cea de creştin şi pentru mine cuvintele Mântuitorului sunt un ghid permanent de acţiune: Dacă vrei să fii cel mai mare, atunci trebuie să îi slujeşti pe ceilalţi.

Pentru mine, orice fel de responsabilitate, am fost decan 10 ani, sunt senator, am fost, pentru o scurtă perioadă ministru, orice responsabilitate publică mi-am asumat la orice nivel, am încercat, pe cât mi-a stat mie în putinţă şi m-am priceput, să mi-o asum în acest fel – ca un serviciu pentru cei din jur, pentru comunitatea academică cu ani în urmă, pentru comunitatea naţională în calitate de ministru şi de senator. Astăzi vreau să îmi asum această responsabilitate de a servi comunitatea locală a municipiului Bucureşti, pe bucureşteni, pe cetăţenii acestui

oraş”.

Candidatul ALDE la Primăria Municipiului București a mai spus în cadrul conferinței, că împreună cu ceilalți colegi candidați la primăriile de sector a redactat un manifest electoral, iar în prima zi a campaniei va prezenta și programul pentru București, care va include soluții și propuneri de politici publice pentru marile probleme ale oraşului, cele care dau de furcă în fiecare zi cetăţenilor legate de trafic, de parcare, de utilităţi, de costuri, de calitatea transportului public ş.a.m.d.

„O să vedeţi că am propus o mecanică de luare a deciziilor care se bazează pe metoda consultării permanente, o metodă relativ ieftină, simplă, suplă, şi anume referendum prin chestionar – trimiţi tuturor cetăţenilor, la toate adresele poştale de pe raza municipiului Bucureşti o întrebare cu privire la o mare alegere care trebuie luată într-o chestiune de urbanism sau pentru o mare investiţie, sigur nu e vorba de afacerile curente, ci despre chestiuni majore. Le ceri cetăţenilor părerea, ei vor primi întrebarea cu un plic deja timbrat şi o vor pune, pur şi simplu în prima cutie poştală după ce îşi vor exprima părerea. Şi, în funcţie de părerile cetăţenilor, vom încerca să luăm deciziile care sunt cele mai bune. După părerea mea, calitatea vieţii la nivel european începe de la calitatea determinării fiecăruia dintre noi de a participa la viaţa comună, de a face din spaţiul public – străzi, parcuri, monumente, biserici, şcoli, teatre – de a face din tot ce ne aparţine tuturor prin indiviziune, de a face casa noastră”, a arătat profesorul Daniel Barbu.

Cu această ocazie, candidatul ALDE la funcția de primar general al Primăriei Municipiului București a subliniat că apreciază în mod deosebit implicarea lui Sorin Cîmpeanu, precizând că pe lista de consilieri generali se mai află și alți profesioniști, cum ar fi doamna profesor Domniţa Florescu, care a fost decan în trecut, iar acum este profesor la Universitatea de Arhitectură şi care face parte din echipă pentru a contribui la viziunea ALDE despre urbanismul Capitalei.

Stiri pe aceeasi tema

Liviu Pop a depus luni juramantul pentru un nou mandat de senator, dupa ce Sorina Pintea a demisionat

Cristiana Petrariu Bota

Adrian Nastase: Diavolul pandeste din opozitie

Cristiana Petrariu Bota

Demisie asteptata la Ministerul Justitiei. Florin Iordache si-ar putea anunta demisia astazi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult