2.1 C
România
27 noiembrie 2021
Cantaretul francez Charles Aznavour a murit la varsta de 94 de ani. The Times: A fost "cel mai important cantaret de varietati al secolului 20”
Muzica

Cantaretul francez Charles Aznavour a murit la varsta de 94 de ani. The Times: A fost „cel mai important cantaret de varietati al secolului 20”

Cântăreţul francez de origine armenească, Charles Aznavour, a murit la vârsta de 94 de ani. Autor şi compozitor de renume mondial, născut la Paris în 1924, Aznavour a interpretat sute de melodii în diverse limbi, fiind considerat unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi în lumea întreagă.

Charles Aznavour – în armeneşte Shahnourh Varinag Aznavurian – şi-a început cariera prolifică în 1946. De atunci, autorul-compozitor a scris, interpretat şi înregistrat peste 1.200 melodii în diverse limbi: franceză evident dar şi engleză, italiană, spaniolă, germană, rusă şi armenească.

Charles Aznavour este unul dintre cântăreţii francezi cei mai populari şi mai cunoscuţi pe plan internaţional fiind considerat „ambasadorul cântecului francez”. Canalul CNN şi revista Time l-au consacrat „cântăreţul de varietăţi cel mai important al secolului 20” în faţa lui Bob Dylan, Frank Sinatra şi Elvis Presley. Trebuie spus că în SUA Aznavour e venerat, americanii apreciind clasa, romantismul dar şi accentul cântăreţului.

Triumful, Aznavour îl cunoaşte începând cu 1957, an în care va concerta pentru prima oară în celebra sală Olympia din Paris. Incurajat de acest succes parizian, cântăreţul pleacă într-un lung turneu internaţional. Peste tot unde cântă, Aznavour este aclamat ca un star. In paralel, cântăreţul începe o promiţătoare carieră cinematografică sub îndrumarea regizorului François Truffaut. In 1979 joacă în filmul „Toba” al lui Volker Schlôndorff, peliculă ce va obţine la Cannes multrâvnita Palme d’or. In 2004, la 80 de ani, Charles Aznavour joacă în România într-un film de ficţiune „Le père Goriot” după Balzac. De-a lungul carierei sale, Aznavour va juca în 63 de filme.

Acum doi ani, în februarie 2016, Aznavour va concerta la Sala Palatului din Bucureşti în cadrul unui turneu internaţional efectuat atunci de marele artist.

De-a lungul carierei sale de cântăreţ, melodiile sale au fost preluate de cei mai mari interpreţi mondiali. Ray Charles va cânta „La mamma” iar Fred Astaire „Les plaisirs démodés”. Dintre hiturile sale cele mai celebre să amintim „For me, formidable”, „Emmenez-moi” şi „La bohème”.

Dintre distincţiile sale, să amintim doar un NRJ Music Awards pentru întreaga sa carieră, primit de Aznavour în 2015 de la cântăreţul Sting. Acum un an, în august 2017, Aznavour îşi inaugura la Hollywood steaua cu numele său pe celebra „Walk of Fame”.

Pe lângă talentele sale pe scenă şi pe ecrane, Charles Aznavour se va afirma şi în librării fiind un scriitor asiduu şi nu doar pentru a-şi scrie memoriile. Pe plan personal, Charles Aznavour a fost însurat de trei ori, trei mariaje care s-au soldat în total cu 6 copii.

Cu toate că Aznavour se născuse în Franţa din părinţi armeni, el a reprezentat Armenia în mai multe instanţe diplomatice internaţionale. Printre altele, a fost ambasadorul Armeniei în Elveţia – ţara sa de reşedinţă – şi reprezentantul permanent al acestei ţări pe lângă ONU şi Unesco.

Stiri pe aceeasi tema

Folclorul romanesc ajunge la Carnavalul de la Venetia, gratie grupului de tulnicarese „Moatele” din Campeni

Cristiana Petrariu Bota

Ioana Stanescu, sosia Rihannei, este din Bucuresti si are deja fani

Cristiana Petrariu Bota

Concert de Revelion 2017! Orchestra Simfonica Bucuresti va invita la Concertul Traditional de Anul Nou

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult