Sistemul cardului de sanatate inca nu functioneaza, ce spune CNAS. Medicii de familie dau in judecata Casa de Sanatate
Social

Cardul de sanatate nu va fi necesar la medicul de familie si in ambulatoriul de specialitate pana la 31 decembrie 2020

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a anuntat, luni, ca utilizarea cardului national de sanatate in medicina de familie si in ambulatoriul de specialitate, indiferent daca este vorba despre consultatii acordate in cabinet, la domiciliu sau la distanta, nu va fi necesara pana la 31 decembrie 2020.

Anuntul vine dupa ce federatia a primit asigurari in acest sens din partea presedintelui CNAS si cancelariei prim-ministrului. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anuntase, initial, ca utilizarea cardului va redeveni obligatorie de la 1 octombrie.

„Am primit asigurari de la nivelul presedintelui CNAS si cancelariei prim-ministrului ca situatia aparuta va fi corectata in cel mai scurt timp. Pana la 31 decembrie 2020 nu va fi necesara utilizarea cardului de asigurat in medicina de familie si ambulatoriul de specialitate, indiferent daca sunt consultatii acordate in cabinet, la domiciliu sau la distanta”, a anuntat luni Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie.

Utilizarea cardului de sanatate a fost suspendata pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta, din cauza pandemiei de coronavirus.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anuntase, initial, ca „in cazul consultatiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sanatate a primirii serviciilor” incepand cu data de 1 octombrie.

„Reintroducem utilizarea cardului de sanatate in toate situatiile in care pacientul se deplaseaza fizic la unitatea medicala pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenta cat mai exacta si a gestiona cat mai eficient fondurile din sistem. Consultatiile la distanta raman o alternativa benefica, atat pentru pacienti cat si pentru medici, prin care se asigura accesul la tratamentele necesare fara a se expune riscurilor de infectare. Recomandam in continuare pacientilor programarea consultatiilor, medicul fiind cel care decide modul in care va fi acordata consultatia, la distanta sau in cadrul unei vizite la cabinetul medical”, declarase Adela Cojan, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Decizia CNAS de a reintroduce obligativitatea utilizarii cardului de sanatate pentru consultatii, de la 1 octombrie, a starnit nemultumirea medicilor.

Societatea Nationala de Medicina Familiei a atras atentia ca „manipularea cartonului cu cip reprezinta un risc semnificativ atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat in conditiile unui sistem informatic nefunctional? Repetarea blocajelor din sistem si crearea din nou a cozilor la usa cabinetelor? Este aceasta o noua metoda de lupta impotriva pandemiei?”

„Siguranta pacientilor trebuie sa fie mai presus de un sistem informatic nefunctional!”, au atras atentia reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei.

La randul lor, reprezentantii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie a avertizat ca reintroducerea obligativitatii utilizarii cardului „va duce la blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuti de asteptare inutila a pacientilor in cabinete, risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar si cu virusurile gripale si alte virusuri in sezonul de iarna”.

Stiri pe aceeasi tema

Ce va face DNA cu tablourile confiscate de la Valcov, Simu si Eva

Cristiana Petrariu Bota

Posibila scapare in noua ordonanta care abroga OUG 13. Judecator: Noua OUG este partial neconstitutionala

Cristiana Petrariu Bota

Medic cardiolog: Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul spaga, rezidentii sunt la fel de umiliti, luptele pentru ierarhii se mentin

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult