Carina Turcan, femeia arestata in Rusia sub acuzatia de spionaj pentru Romania, nu recunoaste acuzatiile aduse

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 21, 2018 00:52

Carina Turcan, femeia arestata in Rusia sub acuzatia de spionaj pentru Romania, nu recunoaste acuzatiile aduse

Carina Turcan, femeia arestata in Rusia sub acuzatia de spionaj pentru Romania, nu a recuoscut acuzatiile. Potrivit unei surse din ancheta, Carina Turcan ar fi informat SIE din Romania privind pregatirile pentru un mare proiect energetic in afara Rusiei. “Conform informatiilor noastre, acest serviciu special din Romania coopereaza activ cu CIA”, a afirmat sursa. Turcan nu a recunoscut acuzatiile.

”Turcan nu recunoaste acuzatiile aduse, dar investigatia in cazul ei cuprinde informatii care o incrimineaza. Serviciile speciale rusesti au monitorizat-o pe Turcan o perioada lunga de timp, cand a oferit informatii confidentiale unor servicii de informatii straine”.

Carina Turcan, nascuta in Republica Moldova, este membra a consiliului de administratie al companiei energetice rusesti Inter RAO. Potrivit site-ului companiei, ea are cetatenie rusa.

Potrivit RBK, unul dintre cele mai importante portaluri de investigatii jurnalistice din Rusia, Turcan ar fi fost de mult timp in atentia FSB, inainte de a fi retinuta pe 15 iunie, de catre agenti care i-au perchezitionat biroul si locuinta.

In dosar ar fi implicati si oficiali importanti din Ministerul rus al Energiei, care a declarat ca nu are informatii cu privire la desfasurarea anchetei pe aceasta tema. Aflata acum in arest preventiv, femeia risca pana la 20 de ani de inchisoare. Avocatii ei spun insa ca e nevinovata.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat miercuri ca nu a primit o comunicare oficiala privind retinerea femeii precizand ca, in cazul in care va fi nevoie, MAE este pregatit sa ii ofere asistenta consulara. Nu sunt disponibile informatii in afara celor oferite de presa rusa.

Carina Turcan a fost apreciata pentru activitatea sa in cadrul concernului rus „Inter RAO”, nu doar prin ascensiune administrativa rapida, dar si prin diplome si distinctii: in 2014 a primit diploma de onoare a Ministerului Energeticii din Federatia Rusa, dar si titlul onorific de „energetician emerit al CSI”, potrivit zdg.md.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.