Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat intr-o conferinta de presa organizata joi seara la sediul MAI, ca nu demisioneaza decat daca decizia vine de la forul statutar al partidului. „Guvernul e unul politic, ministrii sunt validati in coalitie, tot acolo se aproba retragerea lor din guvern”, a afirmat Carmen Dan, dupa ce cu o zi inainte, premierul Mihai Tudose a acuzat-o ca l-ar fi ”mintit” si ca, daca isi va prezenta demisia, o va accepta.
Carmen Dan a prezentat, in conferința de aseara, o cronologie a faptelor de la momentul anunţului său în legătură cu propunerea de înlocuire a lui Bogdan Despescu cu Cătălin Ioniţă la conducerea IGPR, prezentând un document în care Ioniţă îi dădea acceptul pentru ocuparea funcţiei.
Cu zi înainte premierul a spus că a fost ”minţit” de ministrul Carmen Dan, care l-a informat că cel pe care l-a propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric.
”Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta… nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose miercuri seara.
Tot în conferința de joi seara Carmen Dan a anunţat că a trimis Corpul de control al ministrului la IGPR pentru verificări în legătură cu respectarea procedurilor în cazul incidentului în care poliţistul Eugen Stan a fost implicat în 2016, ea susţinând că şeful IGPR a ştiut despre implicarea acestuia în incident.
„La nivelul MAI exista un ordin care reglementeaza o procedura de raportare si monitorizare a evenimentelor de interes operativ. Documentul prevede intreaga procedura de raportare, inclusiv timpii in care informatia trebuie sa ajunga la cel mai inalt nivel, acestia fiind de ordinal minutelor. Acest tip de evenimente care privesc fapte penale comise de angajati se incadreaza in categoria celor care trebuie raportate tuturor structurilor ierarhice pana la nivel de minister”, a declarat joi seara ministrul Afacerilor Interne.
Carmen Dan sustine ca are acordul semnat al chestorului Ionita ca accepta sefia Politiei Romane in cazul in carul premierul Tudose ar fi acceptat demisia lui Despescu. Vorbind despre faptul ca premierul i-a cerut demisia, Dan spune ca aceasta hotarare se ia doar in cadrul partidului si nu o ia premierul. „Guvernul este unul politic, iar ministrii sunt nominalizati si validati in forurile statutare ale partidelor din Coalitie si tot acolo se aproba retragerea lor din Guvern”, a declarat ministrul.
Mihai Tudose – care joi s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, la sediul Guvernului – a spus că aşteaptă de la acesta, în cel mult o săptămână, două chestiuni foarte clare în legătură cu cazul polițistului acuzat de pedofilie: în primul rând vinovaţii, care să fie deferiţi justiţiei, ”de la colegii de ture care nu şi-au recunoscut colegul”, până la şefii ierarhici care ”ar fi trebuit să ştie că a mai fost cercetat” şi ”un set de măsuri care să rezolve problema” şi să se redea încrederea populaţiei în Poliţie.
Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat de agresiuni sexuale a fost arestat preventiv marţi pentru 30 de zile.