7.8 C
România
28 septembrie 2022
Carnatii de Plescoi, novacul afumat din Tara Barsei si alte 12 produse romanesti asteapta sa fie certificate in Europa
Social

Carnatii de Plescoi, novacul afumat din Tara Barsei si alte 12 produse romanesti asteapta sa fie certificate in Europa

Cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Seveni, novacul afumat din Ţara Bârsei şi alte 11 produse româneşti ar putea obţine certificare europeană, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Digi 24 noteaza ca pe listă mai figurează 16 sortimente de vin şi 8 de ţuică şi palincă.

Din cele 1.440 de produse certificate la nivel european în acest moment, doar trei sunt din România: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti. Italia are 290 de poziţii pe această listă, iar Franţa, alte 200.

România aşteaptă răspuns de la Bruxelles pentru încă 14 produse, spune ministrul Agriculturii. „Sperăm să iasă cât de curând novacul afumat, solicitat de o asociaţie din zona Braşovului. Şi mai avem o serie de produse – caşcaval de Seveni, din Botoşani, şi cârnaţii de Pleşcoi, din Buzău”, a explicat Achim Irimescu.

Sunt dosare depuse pentru obţinerea titlului de produs romanesc protejat la nivel european pentru 24 de vinuri, ţuici şi palinci.

Vezi si: Produsele romanesti, discriminate in tara lor. Doar 30% din carnea si legumele din hipermarketuri sunt romanesti!

Salamul de Sibiu va putea fi produs de cinci firme romanesti pe baza retetei traditionale

„Eticheta cu protejat la nivel european nu doar că ridică valoarea produsului, care pe piaţă va fi apreciat ca atare, dar e protejat ca să nu fie copiat şi în UE, dar şi în acordurile bilaterale pe care UE le are”, a adăugat Achim Irimescu.

Ministrul a vorbit şi despre proiectul unei asociaţii maghiare, care vrea să obţină protecţie pentru kürtős kalács. Solicitarea este contestată de Ungaria, care susţine că produsul îi aparţine. „Probabil că vom găsi o cale de compromis, deoarece cozonacul secuiesc se produce nu doar în Romania, ci şi în Ungaria, Slovacia şi Cehia. Probabil că vom reuşi în final să facem o protecţie pe regiune, pe specialitate tradiţională garantată”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Related posts

Plata pentru permisul de conducere si certficatul de inmatriculare se face online si nu la ghiseele la Directiile de Regim Permise si Inmatriculare 

Lucy Ionesco

Icoana lui Arsenie Boca plange din nou cu lacrimi amare in satul Puscasi (Vaslui)

Lucy Ionesco

Directia Permise de Conducere si Inmatriculare va trimite prin posta permisele auto emise in Bucuresti si Ilfov

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult