Amenzi in lant la restaurantele de pe litoral pentru abateri privind siguranta alimentara
Turism

Carne expirata in restaurantele de pe Litoral. Ce pot face consumatorii pentru a se feri de localurile cu probleme

Inceputul sezonului estival aduce şi primele sancţiuni pentru restaurantele de pe litoral, descoperite cu nereguli grave. Inspectorii OPC au găsit în opt localuri din Eforie carne expirată de doi ani şi mâncare gătită în bucătării murdare. E de aşteptat ca asemenea cazuri să se înmulţească, pe măsură ce controalele se vor intensifica. Ce pot face consumatorii, pentru a se feri de restaurantele cu probleme de acest gen?

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, explică la RFI de ce se înregistrează astfel de situaţii: „Sancţiunile nu sunt blânde, dar din păcate, sancţiunile din actele normative care se aplică pe această zonă de protecţie a consumatorilor, la secţiunea contravenţii prezintă amenzi pe intervale generoase, între 3.000 de lei şi 30.000 de lei şi de multe ori inspectorii aplică minimul amenzii, adică 3.000 de lei. Un 3.000 de lei pentru un agent economic este o amendă foarte mică şi de aceea se întâmplă astfel de situaţii. Dacă s-ar aplica amenzile maxime, atunci agenţii economici nu ar mai îndrăzni să apeleze la astfel de lucruri care pun în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor”.

Ce pot face consumatorii, pentru a se feri de restaurantele cu probleme de acest gen?

„Înainte de a decide în privinţa consumării unor alimente într-o unitate de alimentaţie publică, le recomand să verifice toaleta locaţiei respective. Dacă nu este curată, nu corespunde unor norme minime de igienă, atunci să părăsească acea unitate de alimentaţie publică. Să fie atenţi la mobilierul folosit în unitatea respectivă, adică să fie curat, să nu prezinte semne de deteriorare. Să fie atenţi la personalul care deserveşte consumatorii, la echipamentul folosit, la starea de igienă per ansamblu, adică să nu prezinte indicii care ar duce la existenţa unor boli infecţioase care ar putea să-i contamineze şi pe ei în procesul acesta de servire”, spune Costel Stanciu.

Stiri pe aceeasi tema

Nu departe de Romania se afla o alta Romanie. Regiunea Romanija din Bosnia este populata cu vlahi care vorbesc o romana veche, similara celei vorbite in Romania in sec. X-XI

Cristiana Petrariu Bota

O colonie de pinguini din Antarctica s-a diminuat cu 90% din cauza unui iceberg gigant

Cristiana Petrariu Bota

Blue Air introduce zboruri spre insoritele plaje din Mallorca

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult