8.7 C
România
15 octombrie 2021
Social

Carnea procesata poate duce la cancer. Carnatii, crenvurstii sau sunca, plasate intr-un raport OMS alaturi de tutun si gazele de esapament

RAPORT OMS: Consumul de carne procesată poate duce la unele forme de cancer ale sistemului digestiv. Concluzia aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a publicat un raport în acest sens. Potrivit documentului OMS, consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

Raportul OMS plasează carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec şi porc a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Experţii organizaţiei spun că riscul de îmbolnăvire de cancer din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă el creşte odată cu cantitatea consumată.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavszky, spune la RFI că o dietă echilibrată este soluţia cea mai potrivită: „Există foarte multe componente în carnea procesată de exemplu, dar sunt o serie de componente care sunt introduse odată cu procesarea, atât din perspectiva conservanţilor, cât şi a diverselor proceduri, fumul de exemplu, afumarea cărnii respective, dar şi în cadrul pregătirii ulterioare a cărnii, se eliberează o serie de hidrocarburi aromatice, policiclice, despre care ştim de foarte multă vreme că sunt cancerigene. Or aceste aceste studii arată că dacă există un consum, se estimează un consum de 50 de grame de carne procesată în fiecare zi, creşte riscul de cancer colorectal cu aproape 18%. Numai că trebuie să facem o mică distincţie aici între ce înseamnă acest risc şi cât de iminent este acest risc. Este evident că într-o dietă dezechilibrată care se bazează numai pe carne, clar că riscul este foarte crescut”.

Ce spun însă reprezentanţii industriei alimentare? Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, admite că ceva adevăr ar putea exista în raportul OMS. El precizează însă că totul ţine de modul în care se prepară carnea procesată: „Dacă stăm să ne gândim că este un studiu făcut de specialişti, probabil că un pic de adevăr poate să aibă. Numai că din punctul meu de vedere, carnea procesată, în condiţiile în care printre ingredientele pe care le are putem discuta despre anumite produse, cele care măresc perioada de valabilitate, păstrează culoarea cărnii şi altele şi altele, utilizate şi consumate în anumite cantităţi, sigur că ea poate să fie dăunătoare, dar mă îndoiesc de faptul că poate să fie atât de periculoasă încât consumul ei să conducă la unele forme de cancer gastroduodenal. Şi spun lucrul ăsta pentru că în mod normal, un om nu mănâncă o cantitate foarte mare de carne procesată zilnic”.

Una peste alta, raportul OMS reaprinde dezbaterile privind presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne. Care vor fi efectele asupra industriei alimentare şi dacă documentul îi va face pe consumatori să cumpere mai puţină carne procesată, rămâne de văzut.

Experţii în domeniu spun că ar trebui să ne ferim mai degrabă de carnea procesată cu termen de garanţie îndelungat. Produsele care expiră în cel mult două-trei zile ar fi teoretic mai sănătoase, întrucât conţin mai puţini conservanţi, mai spun actorii din industria alimentară.

Stiri pe aceeasi tema

Corpul de Control al premierului va investiga cazul bebelusilor infectati

Cristiana Petrariu Bota

Andrei Gheorghe a murit. Ultima postare pe Facebook: Totul trece, a trecut si ultima interdictie…

Ioana Badulescu

13 aprilie 2015 poate fi o zi cu noroc pentru romani

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult