Economie

Carpatair a intrat in insolventa

Carpatair, singura companie aeriana de linie romaneasca, a intrat in insolventa, in perioada imediat urmatoare compania urmans sa traverseze un important proces de reorganizare judiciara.

Tribunalul Timis a aprobat joi, 23 ianuarie, cererea de intrare in insolventa formulata de Carpatair, masura luata dupa ce mai multe curse care legau Romania de Italia si Germania, au fost suspendate, fara prea multe explicatii.

Cauzele deciziei luate de compania aeriană sunt legate in principal de existenta unor litigii impotriva Aeroportului Timisoara avand ca obiect activitati anticoncurentiale investigate in prezent de Comisia Europeana dar si de instantele si autoritatile nationale, daunele estimate depasind 30 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

In timpul procesului de reorganizare, compania va continua o activitate comerciala normala, iar conducerea companiei va fi asigurata de actuala echipa de management condusa de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat.

In perioada 24 ianuarie si sfarsitul lunii martie, zborurile din Romania ale Carpatair vor fi suspendate, asa cum reiese din orarul de zbor al companiei, disponibile online pe website.
Compania a fost infiintata in 2000 de catre un fost pilot de MIG, Nicolae Petrov. Anul trecut insa, Carpatair si-a schimbat actionariatul, Petrov atragand in actionariatul companiei mai multi oameni de afaceri elvetieni, dar si pe pe unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Ingvar Kamprad de la IKEA. Astfel, Petrov mai detinea la finalul anului trecut doar 12,8% din companie (2,8% direct si 10% indirect prin firma Air Service), jumatate fata de cat controla in prima parte a anului trecut.

In 2012, Carpatair a avut afaceri de 245 milioane de lei (55,6 milioane de euro) si pierderi de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Fata de anul 2011, afacerile s-au redus cu 17%, iar pierderile au crescut de patru ori.

Sursa foto: newsair.ro

Stiri pe aceeasi tema

Statutul de piata emergenta deschide companiilor listate la BVB accesul la fonduri de investitii mai mari

Cristiana Petrariu Bota

Accesul in unitatile BCR se va face exclusiv pe baza de programare

Cristiana Petrariu Bota

Infiintarea sau dezvoltarea de IMM-uri, sprijinite de stat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult