5.3 C
România
29 noiembrie 2021
George Copos
Social

Cartea lui George Copos are iz de plagiat! Istoricul Catalin Parfene spune ca i-au fost copiate pasaje din teza de masterat

Istoricul Catalin Parfene sustine ca George Copos, eliberat ieri din inchisoarea Rahova, i-a copiat mai multe pasaje din teza sa de masterat. Catalin Parfene a atras atentia asupra unui posibil plagiat al cartii publicate in inchisoare a lui George Copos, intitulata „Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”. Cartea lui George Copos nu se gaseste in librarii, cel putin la o prima cautare. Reprezentantii Bibliotecii Nationale au declarat, pentru hotnews.ro, ca au primit sapte exemplare ale cartii lui George Copos, care sunt puse la dispozitia cititorilor la sala de lectura.

Catalin Parfene sustine ca in cartea lui George Copos exista foarte multe pasaje asemanatoare cu cele din teza sa de masterat. „Este exact aceeasi ordine a ideilor mele din teza de masterat, doar topica este schimbata si foloseste sinonime”, spune Parfene, citat de hotnews.ro. Istoricul a adaugat ca lucrarea sa „nu figureaza nici in bibliografie, nici in prefata”. „Este inadmisibil sa nu il pomenesti pe cel care a scris lucrarea initiala”.

Istoricul a spus ca va consulta cele doua lucrari in paralel si ca, cel mai probabil, va incerca sa sesizeze o comisie, care va trebui „sa dea un verdict”.

Gazeta Sporturilor a publicat, in urma consultarii celor doua lucrari, doua pasaje aproape identice din cartile lui Catalin Parfene si George Copos:

„Totusi prima sa sotie a fost o catolica Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urma un nobil polon”- Catalin Parfene, „Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”

„Prima sotie a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare sa fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon”- George Copos, Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”

Romania Libera publica alte pasaje asemanatoare din cartile lui Catalin Parfene si George Copos:

„Chiar imediat dupa primele victorii ale lui Mihai Viteazul contra turcilor, la Alba Iulia, unde era principe Sigismund Barthory, se vorbea de o eventuala matrimoniala a fiului voievodului, Nicolae Patrascu, cu o sora a cancelarului transilvan, Stefan Josika. In ultimii ani ai domniei lui Mihai, se vehicula chiar ideea unei casatorii a fiicei acestuia, Florica, cu insusi principele Sigismund Bathory; istoricii vad in aceste zvonuri, o manevra a voievodului roman cu scopuri strategice, legate de inceperea campaniei sale din Moldova”- George Copos.

„Reprezentative pentru sfarsitul unei epoci, sa mentionam si proiectele de casatorie ale copiilor lui Mihai Viteazu: la 1595-1596, se vorbea la Alba Iulia despre casatoria lui Nicolae Patrascu cu sora mai mica a cancelarului Transilvaniei, Stefan Josika, iar in 1600 o solie propunea mariajul fiicei Florica cu insusi principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, propunere vazuta la o manevra diplomatica a lui Mihai Viteazu cu scopuri strategice, inaintea campaniei sale din Moldova”- Catalin Parfene.

„Mihai Viteazul (1593-1601) este, mai mult decat oricare alt domn al veacului sau, in centrul unei retele de rude din lumea Tarigradului, in fruntea cu marea familie a Cantacuzinilor. Contemporanii, dar si istoricii moderni afirma apartenenta mamei sale, Tudora (Theodora), la clan ca sora a lui Iane Cantacuzino, personajul vizat de Chiajna pentru a-I fi ginere, la care apoi a renuntat”- George Copos.

„Mihai Viteazul (1593-1601) a dobandit tronul tarii Romanesti cu sprijinul rudelor sale dinspre mama (Tudora sau Teodora, despre care s-a demonstrate in ultimii ani ca era membra a familiei Cantacuzino), greci cu pozitii influente la poarta: unchiul Iane Cantacuzino…”- Catalin Parfene.

In prefata cartii lui George Copos, profesorul universitar Stelian Brezeanu, care a coordonat ambele lucrari, scrie ca: „Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde in studiul de fata prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat si caruia i-a detasat constantele si schimbarile. Autorul retine, cu bun-simt si logica, consecintele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei si, in particular, asupra Principatelor Romane, in cursul a doua secole, 1400-1600”, potrivit unei fotografii postate de Stoica Ionel pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: nasul.tv

Stiri pe aceeasi tema

La unitatea mobila ATI de la Institutul „Marius Nasta” din Bucuresti nu a fost vorba despre un incendiu, sustine ministrul de Interne

Teodora Badescu

REZIDENTIAT. Ministerul Sanatatii anunta o serie de noutati pentru absolventii care promoveaza concursul de Rezidentiat

Bogdan

Legea privind statutul Casei Regale ar putea fi adoptata odata cu schimbarea Guvernului Tudose. Ce spune seful Casei Regale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult